Goochelaar en illusionist: wat zijn de verschillen? Weet jij het?

Namen zoals Dynamo, David Copperfield, Hans Klok en Hans Kazàn kennen de meeste mensen wel. Voor velen lijken ze allemaal hetzelfde te doen, maar toch zijn er wel degelijk verschillen. Zijn het nou goochelaars of illusionisten? En waar kun je dat aan herkennen?

In dit artikel bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen een goochelaar en illusionist.

Goochelaar en illusionist: wat zijn de verschillen?

Goochelen wordt omschreven als de kunst om een publiek te vermaken of te entertainen door middel van schijnbaar onmogelijke trucs, effecten en experimenten. Hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van vingervlugge bewegingen en afleiding. Het gaat hierbij vaak om trucs met kaarten, munten en andere objecten om het publiek te misleiden.

Uiteraard is het de bedoeling van de goocheltruc dat het publiek gaat denken: hoe deed de goochelaar die ene goocheltruc?

Goochelaar en illusionist: wat zijn de verschillen?

Wat is een illusionist?

Een illusionist gaat meestal net een stapje verder dan een goochelaar. Door middel van grote shows is het mogelijk om grootschalige trucs te vertonen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van kisten, zwaarden, assistentes en vuur. Een illusionist vertoont zijn trucs dus vooral op een groot podium en voor een groot publiek. Bij het soort trucs kun je denken aan het laten verschijnen van mensen uit onmogelijke kisten, zweefillusies en het laten verdwijnen van mensen. Maar bijvoorbeeld ook op het moment dat je speelt met de gedachten van het publiek.

Wat is het verschil tussen een goochelaar en een illusionist?

Uiteraard brengt dat ons bij de vraag wat dan eigenlijk het verschil is tussen een goochelaar en een illusionist? Er zijn diverse redenen op te noemen. Een goochelaar houdt zich meestal bezig met kleine trucs, terwijl een illusionist vaak van alles uit de kast haalt en grote podiumtrucs opvoert. Vaak maakt hij hiervoor gebruik van meerdere assistenten, denk bijvoorbeeld aan Hans Klok die Pamela Anderson als assistent heeft gehad in zijn show in Las Vegas.

Dat is direct ook het tweede verschil: een goochelaar is veel sneller geneigd iemand uit het publiek te gebruiken voor zijn goocheltruc dan een illusionist. Tijdens de show van de illusionist is alles veel meer voorgeprogrammeerd en heeft het publiek een minder voorname rol.

Een derde verschil is dat een goochelaar vaak traditionele hulpmiddelen gebruikt bij de uitvoering van goocheltrucs. Denk bijvoorbeeld aan speelkaarten, ballen en ander klein materiaal. Een illusionist houdt zich grotendeels bezig met spectaculaire verdwijntrucs en doorzaagtrucs in combinatie met een licht- en geluidshow.

De overeenkomst tussen een illusionist en een goochelaar

Er zitten niet alleen verschillen tussen een illusionist en een goochelaar. Een overeenkomst die ze delen, is dat ze het publiek in verbazing achterlaten na de uitvoering van een succesvolle truc. Zowel goochelen als het creëren van illusies is een stuk entertainment van zeer hoog niveau. Voor beide beroepen is dan ook veel oefening vereist. In feite kun je een goochelaar dus ook zien als een illusionist, maar dan kleinschaliger.

 

Wil je een goochelaar inhuren voor een leuk evenement of uitje? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Lees meer info over de verschillende goochelshows waar je uit kunt kiezen.