De clichés rondom het goochelen

Bij het vallen van de woorden ‘goochelen’ of ‘goochelaar’ geeft de gemiddelde Nederlander eenzelfde respons: “Goochelen? Tover je dan een konijn uit een hogehoed?” Vrijwel meteen daarna treedt de eerste verbazing al op – nog zonder een truc te laten zien. “Maar een goochelaar heeft toch lang, wapperend en blond haar?”

Met mijn korte, zwarte haar voldoe ik inderdaad niet aan de vooroordelen van het publiek. Maar dat maakt de show niet minder magisch! Wat zijn nu de clichés rondom het goochelen?

De clichés rondom het goochelen

Mensen houden van goochelen en de magie die daarbij komt kijken. Echter komen veel mensen niet verder dan een vage herinnering aan een goocheltruc die is uitgevoerd op een kinderfeestje – járen geleden.

Daarbij is de kans groot dat deze truc werd uitgevoerd door een man (het liefst inclusief snor en hoge hoed) die een dier of zelfs meters gekleurd lint tevoorschijn toverde. Dankzij de magie van de televisie hebben we ook geregeld kunnen meegenieten van meerdere shows van grootheden zoals Hans Klok. Hierdoor werd het woord ‘goochelen’ al gauw gekoppeld aan alle overweldigende aspecten van zijn show: van zijn haardracht tot aan het bijbehorende vuurwerk.

cliches goochelen

Goochelshow

‘Show en spektakel’ is dus vaak van toepassing bij goochelen. Daarbij wordt vaak van alles uit de kast getrokken om een zo groots mogelijke show neer te zetten. Moet ik dan toch eens de waterstofperoxide en extensions tevoorschijn toveren? Vergezeld door windblazers die bediend worden door voluptueuze, jonge vrouwen die zich vervolgens maar al te graag doormidden laten zagen, niet te vergeten.

Eigen stijl

Goochelen is veel breder dan je zou denken. Waar sommigen kiezen voor het grootse van het theater en alles wat daarbij komt kijken, kiest de ander voor een meer intieme en ingetogen setting. Door mijn eigen manier van goochelen en natuurgetrouwe uiterlijk te behouden blijft de ervaring uniek en minstens zo spectaculair.
Benieuwd geworden hoe zo’n niet-cliché, maar toch erg magische goochelshow er dan uit ziet? Klik voor boekingen hier.