Een goede werkgever doet af en toe wat extra’s voor het personeel. Niet alleen om zo zijn of haar waardering te uiten, maar ook om de sleur te kunnen doorbreken. Want hoe goed de werksfeer ook is, een feestje op zijn tijd kan wonderen doen.

In de praktijk worden bedrijfsfeesten echter vaak uitgesteld. Niet omdat de werkgever het niet wil organiseren, maar meer omdat hij of zij niet weet hoe die het moet aanpakken. Want ja, hoe ga je zo´n bedrijfsfeest organiseren? Hoeveel kost dat? Vinden ze dat wel leuk? Dit soort vragen zorgen ervoor dat het nogal ingewikkeld lijkt en daardoor steeds uitgesteld wordt, tot ongenoegen van het personeel.

Heb jij hier als ondernemer ook last van? Niet getreurd, er is namelijk een oplossing. Zorg ervoor dat je die eerste stap zet en een activiteit uitkiest. Als je dat gedaan hebt is het belangrijk om een datum te prikken. De rest is dan niet meer zo moeilijk.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Als goochelaar en entertainer heb ik gelukkig veel ervaring met bedrijfsfeesten. Ik ben er vaak aanwezig geweest en heb veel gesprekken gevoerd omtrent dit onderwerp. Zowel met personeelsleden als werkgevers. Vandaar dat ik er intussen best wat vanaf weet.

Daarom geef ik je in deze blog 7 tips voor een succesvol bedrijfsfeest of uitje.

1. Houd rekening met de doelgroep

Wanneer je personeel voor een groot deel uit introverte vijftigers bestaat, dan is een excentriek Halloween feest misschien niet de beste keuze. Is je team juist heel jong en fris, dan is een museum weer niet zo’n goede optie.

Het beste is om een activiteit te kiezen welke bij je doelgroep past. Dit lijkt misschien lastig, maar er is een manier die je zal helpen om deze inschatting te maken. Bekijk een lijst met mogelijke activiteiten (bijvoorbeeld deze) en maak vervolgens een paar keuzes. Probeer vervolgens enkele van je personeelsleden in gedachten te nemen en vraag jezelf af: ‘’zouden zij deze activiteit leuk vinden?’’. Doe dit met verschillende teamleden en maak vanuit daar een inschatting.

De kans is groot dat je dit nog steeds moeilijk zal vinden, maar onthoudt dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. De activiteit hoeft niet perfect te zijn, zolang deze maar enigszins bij je team past.

2. Bepaal wie er meegaan

Het leukste is natuurlijk als heel het team mee zou mogen. Toch kunnen er bijvoorbeeld vakantiewerkers en invalkrachten zijn waarmee het wat lastiger is om rekening te houden. Dit is niet erg, zolang het voor jezelf maar duidelijk is hoeveel mensen er uitgenodigd zijn.

In de meeste gevallen is het wenselijk dat iedereen welke meegaat zichzelf aanmeldt, waardoor het voor het prikken van de datum nog niet mogelijk is om te weten met hoeveel personen jullie uiteindelijk zullen zijn. Toch is het niet verkeerd om alvast een inschatting te maken.

3. Doe een interessepeiling

Deze stap is optioneel en kan ook pas later uitgevoerd worden. Al is het niet verkeerd om alvast te checken hoe groot het animo is. Bijvoorbeeld door de woorden ‘’bedrijfsfeest organiseren’’ te laten vallen in een gesprek. Kijk hoe men reageert en vraag desnoods direct of ze een bedrijfsfeest zien zitten. Is iedereen gelijk enthousiast of zijn er slechts een paar die positief reageren?

Mocht je nou nauwelijks goede reacties krijgen, wees niet ontmoedigd. Wanneer er daadwerkelijk een bedrijfsuitje wordt aangekondigd dan zullen er altijd wel een hoop geïnteresseerden zijn. Desondanks is het wel fijn om te weten hoe iedereen erover denkt.

4. Bepaal het budget

Voordat je een locatie afhuurt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het budget. Dit omdat je natuurlijk wilt weten wat de kosten zijn. Daarnaast maakt dit het ook makkelijker om een keuze te maken, aangezien sommige activiteiten zullen afvallen.

5. Schat in wanneer je het uitje gaat houden.

Het is belangrijk om te weten wanneer je het bedrijfsfeest ongeveer zal gaan houden. In de zomer zullen er namelijk andere dingen te doen zijn dan in de herfst. Tevens zal in de vakantieperiode niet iedereen aanwezig zijn.

6. Bepaal de activiteit

Als het goed is had je al wat opties in gedachten. Mocht dat niet het geval zijn, bekijk dan enkele sites met leuke activiteiten, bijvoorbeeld deze lijst. Zorg ervoor dat je een activiteit kiest waarvan je denkt dat deze bij je team past. Onthoud wel dat je niet altijd iedereen tevreden zal kunnen stellen.

Het kiezen van een goede activiteit kan ondanks deze tips lastig zijn. Stuur mij daarom gerust om mail om vrijblijvend advies te vragen.

Bedrijfsuitje of bedrijfsfeest?

Je zult misschien voor de volgende keuze komen te staan: kies je voor een bedrijfsuitje of toch liever voor een bedrijfsfeest?

Hierin zal je zelf een afweging moeten maken. Met een groot team is een bedrijfsfeest wat meer geschikt, bij een kleine groepje zou een activiteit juist beter passen. Als je twijfelt zou een bedrijfsfeest organiseren leuker zijn, want daar kunnen de mensen eventueel zichzelf vermaken. Bij een activiteit zijn ze min of meer gedwongen om eraan mee te doen.

7. Kies een exacte datum

Deze stap is erg belangrijk. Er moet namelijk een datum geprikt worden, anders komt er geen bedrijfsfeest. Desondanks wordt dit vaak uitgesteld.

Het kiezen van een datum kan op twee manieren. De eerste is door zelf een datum te kiezen waarop je denkt dat de meeste mensen zullen kunnen. Hiermee zal het personeel het dan maar moeten doen. Dit klinkt misschien bot, maar wanneer je het een paar maanden van tevoren aankondigt zullen er altijd wel een paar beschikbaar zijn.

Het tweede is om de teamleden zelf hun voorkeursdatum te laten aangeven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze per mail te benaderen, of simpeler: een bord in de kantine ophangen waar ze hun voorkeur kunnen noteren.

Zorg er in ieder geval voor dat je het een paar maanden vooruit plant, zodat men er rekening mee kan houden.

Goochelaar bedrijfsfeest

Wat je ook doet, een bedrijfsfeest is veel leuker met een goochelaar erbij. Deze vermaakt je gasten en zorgt ervoor dat iedereen het leuk heeft. Desondanks is hij of zij verder niet zodanig aanwezig dat het overheersend zal worden.

Wil je meer weten over goochelaars op een bedrijfsfeest en waarom dit een goed idee is? Lees dan mijn blog hierover.

Een bedrijfsfeest organiseren

Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken bij een bedrijfsfeest organiseren. Het lijkt daardoor wat ingewikkeld, maar het is belangrijk dat je gewoon de eerste stap zet. Als je daarna de rest van de tips opvolgt en een leuke activiteit kiest, dan komt het vanzelf goed. Mocht je nou niks weten te bedenken, dan kun altijd nog bij mij aankloppen 😉