Goochelaar bedrijfsfeest? Let op deze 4 dingen!

Een bedrijfsfeest is natuurlijk een ideale manier om het personeel dichterbij elkaar te brengen. Het is leuk, gezellig en zal daarnaast de werksfeer verhogen. Mits het goed uitgevoerd wordt natuurlijk.

Een gedeelte van de werknemers zal voldoende hebben aan de aanwezigheid van hapjes en drankjes, maar de rest wil ook daadwerkelijk vermaakt worden. Het is sowieso wenselijk dat er een gangmaker is, met name als de werknemers elkaar nog maar net kennen en daardoor misschien wat verlegen zijn.

Iemand die de perfecte gangmaker kan zijn is een goochelaar. Het klinkt misschien gek, maar als je het meegemaakt hebt weet je waarom. Ze vermaken niet alleen het publiek, maar brengen mensen ook bij elkaar en geven de avond net dat beetje extra. Ideaal dus om jouw bedrijfsfeest tot een succes te maken.

Daarnaast zijn goochelaars vrij praktisch vergeleken met bijvoorbeeld een band of dj. De meeste goochelartiesten hebben niet veel ruimte nodig en nemen bovendien hun eigen materiaal mee. Ook hoef je jezelf geen zorgen te maken over geluidsoverlast.

De vraag is alleen, hoe vind je zo iemand? Je kunt natuurlijk wel met google zoeken op ‘goochelaar bedrijfsfeest’, maar dan krijg je waarschijnlijk tientallen opties. Het is dan nog maar de vraag welke je dan moet kiezen.

In deze blog geven we je 4 tips waar je op moeten letten bij het uitzoeken van een geschikte goochelartiest voor jouw bedrijfsfeest.

1. Zorg voor iemand met ervaring

Er zullen ongetwijfeld veel mensen online te vinden zijn welke zichzelf als goochelaar profileren. Dit betekent echter nog niet dat ze ook daadwerkelijk goed zijn.

Veel zogenaamde goochelaars hebben in de praktijk weinig ervaring en het is daarom nog maar de vraag of ze een goede show kunnen neerzetten. Een beginner kan misschien wel wat mensen aan het lachen maken, maar echt serieus zal men zo’n persoon niet nemen. Met name als je wat kritische mensen onder je publiek hebt. Ze zullen dan niet onder de indruk zijn.

Het zou zomaar kunnen dat ze wel degelijk een paar goede trucs kennen, maar daarmee vul je nog geen avond. Het zou toch jammer zijn als de gasten na een half uurtje alweer weglopen zijn.

Hoe je erachter komt of iemand ervaring heeft? Dit lijkt misschien lastig om in te schatten, maar er zijn enkele manieren die het makkelijker maken.

Allereerst staat het vaak op de site zelf hoelang de betreffende artiest al in het vak zit. Al is het nog maar de vraag of deze daarin eerlijk is. Beter is het om te zoeken naar referenties zoals foto’s, video’s en testimonials. In de meeste gevallen staan deze ook op de site zelf.

Ook zijn er in Nederland een aantal verenigingen voor goochelaars. Het klinkt misschien gek, maar ook voor dit vak is er een soort van ‘’keurmerk’’. Je hebt bijvoorbeeld Gonga, één van de vele goochelverenigingen waarvan veel professionele goochelaars lid zijn. Om lid van deze vereniging te kunnen worden zul je eerst door een ballotagecommissie moeten voordat je aangenomen kan worden.

2. Kies iemand die zich op goochelen focust

Als je via google zoekt op goochelaar huren dan zullen er ook mensen te vinden zijn die zich goochelaar noemen maar in de praktijk meerdere acts uitvoeren. Ze spelen bijvoorbeeld ook weleens voor clown, presentator of stand-up comedian. In sommige gevallen zijn ze zelfs voor meer dan 10 verschillende dingen te boeken.

Alhoewel hier niks mis mee is, zal de kans groot zijn dat zijn of haar goochelvaardigheden niet hoogstaand zijn. Dit omdat ze simpelweg meerdere acts hebben om zich op te focussen, waardoor ze niet genoeg ervaring als goochelaar hebben kunnen opdoen.

Het is daarom beter om iemand te zoeken die zich puur op het goochelen focust. Het hoeft niet perse een fulltime baan te zijn, zolang hij of zij in het artiestenleven de focus maar bij het goochelen legt.

Ook dit is weer terug te vinden op de website van de artiest. Mocht deze geen site hebben, dan is dit meestal geen goed teken. Het hebben van een website is namelijk één van de dingen die de professionele goochelaars van de amateurs scheidt.

3. Vergeet die sociale vaardigheden niet

Goochelaar inhuren

Alhoewel goed kunnen goochelen natuurlijk geweldig is, moeten de gasten zich wel op hun gemak kunnen voelen. Er staat tenslotte toch een vreemde voor hun neus die allerlei trucjes met ze uithaalt.

Naast dat een statische goochelaar al snel gaat vervelen, kan het ook ongemakkelijk worden als de artiest gewoonweg niet fijn aanvoelt. Met name bij interactieve trucjes is het belangrijk dat mensen zich prettig voelen bij de goochelaar.

Probeer daarom iemand te vinden die naast het hebben van goocheltalent ook met mensen kan omgaan. Een artiest die mensen erbij betrekt, prettig aanvoelt en tussen de trucs door ook gewoon een gezellig praatje kan maken. Dit verhoogt de sfeer en stelt het publiek op hun gemak.

4. Vraag eventueel naar een bedrijfsgoochelaar

 

Speciale ‘’bedrijfsgoochelaars’’ komen eigenlijk niet vaak voor, maar er zijn redelijk wat goochelaars die uit de voeten kunnen met bedrijfsfeestjes. Al is dus niet iedere goochelartiest hier geschikt voor. Er zijn er ook die alleen affiniteit hebben met specifieke goochelevenementen en dus weinig kunnen met een groot publiek.

In de meeste gevallen zullen ze desondanks wel willen komen, maar garantie dat ze overweg kunnen met je personeel is er dan niet. Dit kan ervoor zorgen dat het optreden niet optimaal uit de verf gaat komen, ook al zijn de trucs zelf wel goed.

Het is daarom raadzaam om tijdens het mailcontact te vragen of men ervaring heeft met bedrijfsfeesten. In sommige gevallen staat het ook op de site vermeld en hoef je er niet extra naar te vragen. Ze zijn vaak te vinden op het zoekwoord ‘goochelaar bedrijfsfeest’.

Conclusie

Zoals je kunt lezen zijn er nogal wat eisen die je moet stellen aan de goochelaar voor je bedrijfsfeest. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn als je gewoon rekening houdt met de bovenstaande tips. Uiteraard kun je deze tips ook gebruiken wanneer je een goochelaar zoekt voor je bruiloft, verjaardag of festival.

Mocht hierover verder nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel niet en stuur mij een mail. Ik ben altijd bereid om je hierin vrijblijvend te adviseren.