Goochelaar ontmaskeren, waarom lukt dit vaak niet?

Iedereen heeft het weleens geprobeerd: extreem goed opletten tijdens een goocheltruc, omdat we willen zien wat er zich nu eigenlijk echt afspeelt, in plaats van wat de goochelaar ons wil doen laten geloven. En toch mislukt het ontmaskeren telkens weer.

Goochelaar ontmaskeren, waarom lukt dit vaak niet?

Illusie

Tijdens een goochelshow wordt er vaak gebruik gemaakt van gezichtsbedrog en optische illusies, zodat de toeschouwers van iedere truc versteld zullen staan en hun eigen ogen niet zullen geloven. En die moeten ze eigenlijk ook niet geloven, want gezichtsbedrog houdt in dat iets wat waargenomen wordt met het oog, anders geïnterpreteerd wordt door de hersenen.

Balletje balletje

Kortom: wanneer jij goed je best doet om het balletje onder de bekers te volgen dat tijdens de wereldberoemde goocheltruc ‘balletje-balletje’ continue wordt verschoven, is de kans alsnog groot dat je het mis hebt. Dit is ook een vorm van gezichtsbedrog, omdat je zelf denkt er heilig van overtuigd te zijn dat hij bijvoorbeeld onder de linker beker ligt, terwijl het balletje zich in werkelijkheid heel ergens bevindt.

Door middel van afleiding op zowel psychologisch als lichamelijk niveau en vingervlugheid kan een goochelaar de toeschouwer snel afleiden en iets anders laten geloven. Dit versterkt het verrassingseffect en laat de toeschouwers nog lang nadenken over hoe hun eigen brein hun nou voor de gek heeft kunnen houden.

goochelaars ontmaskeren

Afleiding

Door de afleiding focust de toeschouwer zich op iets heel anders dan waar diegene zich eigenlijk op moet focussen. Mensen kunnen zich van nature, en dan vooral qua het gezichtsveld, op slechts één ding tegelijk focussen. We denken altijd dat we alles tegelijk kunnen zien, maar eigenlijk scannen onze ogen allemaal kleine plaatjes van de omgeving. Wanneer je je op een deel daarvan gaat focussen zie je dat gedeelte scherper en vol details, en zie je alles daaromheen juist een beetje vaag. Leidt de goochelaar je dus af door je naar iets anders te laten kijken, dan zie je niet dat hij je ondertussen aan het beduvelen is.

Om een goochelaar te kunnen ontmaskeren moet je dus van goede huize komen en je niet snel laten afleiden. Maar weet dat goochelaars altijd meerdere stappen op je vooruitlopen: waarschijnlijk doe je alsnog precies wat ze willen… en dat houdt het goochelen nu juist zo leuk en magisch!

Workshops

Wil jij zelf eens ervaren hoe het is om te goochelen en wat het geheim achter de trucs is? Volg dan eens een workshop goochelen >>>