Harry Houdini; een van de bekendste goochelaars ooit!

In deze serie blogs neem ik jullie mee in de wereld van bekende goochelaars van toen en nu. Wie zijn of waren ze? Waar zijn ze bekend om en wat betekenen ze voor de goochelaars van nu? Ik zal met enige regelmaat in deze serie jullie meenemen in de wereld van de magie. Deze week in de serie: Harry Houdini.

Harry Houdini; een van de bekendste goochelaars ooit!

Harry Houdini is misschien wel de meest bekendste goochelaar aller tijden. Harry werd op 24 maart 1874 geboren als Ehrich Weiss in Boedapest als zoon van een Rabbijn. Al op jonge leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Op 13 jarige leeftijd kwam hij uiteindelijk in New York te wonen waarmee hij in aanraking kwam met de showbusiness. Hij koos zijn artiestennaam Harry Houdini als eerbetoon naar een van de grootste Franse goochelaars aller tijden; Jean-Robért Houdin.

Boeienkoning

Houdini reisde eerst jarenlang rond samen met zijn vrouw voordat hij in 1899 zijn doorbraak kreeg als boeienkoning. In eerste instantie maakte deze prestatie weinig indruk op het publiek omdat men dacht dat de boeien vooraf geprepareerd waren. Uiteindelijk zorgde Houdini er ook voor dat hij ontsnapte uit politiecellen en politiehandboeien wat hem een grote naam opleverde.  Uiteindelijk reisde hij door de Verenigde Staten als door Europe, waaronder ook Nederland met zijn show waarin hij diverse ontsnappingstrucs vertoonde. Daarnaast speelde hij ook in verschillende films en had zijn eigen productiemaatschappij. Jaren later ontving hij zelfs een ster op de befaamde Hollywood Walk of Fame.

Vliegen

Minder bekend van Houdini is dat hij een liefhebber van de luchtvaart was. Hij was dan ook in 1910 de eerste mens die een vlucht boven Australische grond maakte.

Overlijden

Uiteindelijk overleed Houdini op 52 jarige leeftijd. De reden van zijn overlijden heeft meerdere verhalen. Sommige beweren dat hij is overleden als gevolg van een ontsnappingspoging die fout is gegaan, een ander als gevolg van stompen die hij in zijn maag kreeg toen hij wilde aantonen hoe sterk zijn buikspieren waren. Volgens artsen is de officiële doodsoorzaak een infectie als gevolg van een blinde darm ontsteking.

Na zijn dood

Tot op de dag van vandaag geeft Houdini nog steeds veel inspiratie voor goochelaars en illusionisten in de gehele wereld. De manier van showmanschap in zijn tijd was ongekend inclusief zijn bijzondere ontsnappingskunsten. Houdini heeft veel bekende goochelaars dan ook geïnspireerd waaronder bijvoorbeeld David Copperfield (leuk detail: in het persoonlijke museum van David Copperfield vind je de grootste collectie spullen over en de helft van de originele bibliotheek van Harry Houdini) en onze eigen Hans Klok die een van zijn shows opdroeg aan Harry Houdini genaamd; The New Houdini.