Het grootste goochelevenement ter wereld

Wat krijg je als je ruim 3.500 goochelaars bij elkaar laat komen op één locatie? Dit is de Blackpool Magic Festival te Blackpool Engeland, het grootste jaarlijkse goochelevenement voor de goochelaar. Afgelopen weekend was het weer zover; de 64e editie van dit jaarlijkse congres. Wat is het, en wat betekent het voor de goochelwereld?

Het grootste goochelevenement ter wereld

Op 19, 20 en 21 februari 2016 vond het jaarlijkse festival voor dé goochelaar plaats, Blackpool Magic Festival. Ook wij vanuit goochelclub Gonga reisden dit jaar af naar Blackpool in Engeland. Met een club van 10 man reisden we naar deze stad  om dit festival te bezoeken.

Naast nog ongeveer 100 andere Nederlandse goochelaars tref je goochelaars aan vanuit alle hoeken van de wereld die dit festival bezoeken. Het festival is zelfs door het Guinnes Book of Records uitgeroepen tot hét grootste goochelevenement ter wereld. Daarbij moet je voorstellen dat je een groot congresgebouw hebt met meerdere zalen waar lezingen, voorstellingen en ontmoetingen plaatsvinden. Maar tevens ook de verkoop van vele nieuwe trucs.

Blackpool Magic Festival

Inspiratie, lezingen en meer…

De reden van het bezoek aan dit festival is voornamelijk om andere goochelaars te ontmoeten, te leren kennen maar ook om deel te nemen van lezingen van grote namen zoals de wereldkampioen Close-up Card Magic Shin-Lim, Joshua Jay, Eugene Burger etc.

Je ontmoet in feite al je helden op één plek, dat is het voordeel van het grootste goochelevenement ter wereld. Daarnaast zijn zowat alle dealers uit de wereld aanwezig met de nieuwste trucs, boeken en DVD’s om weer inspiratie als goochelaar op te kunnen doen voor nieuwe acts. Voor mij betekende het dit jaar dat ik vanuit diverse bekende goochelaars nieuwe technieken heb kunnen leren, nieuwe trucs heb aangeschaft maar ook bijzondere mensen heb mogen leren kennen.

Shows

Dagelijks konden we in de Winter Gardens (het congres- en entertainmentcenter) genieten van een gala show waarin diverse artiesten (van goochelaar, tot jongleur) hun act lieten zien in het Opera House, één van de grootste theaters van de UK met een capaciteit van 3.000 mensen. Ook twee Nederlandse acts waren vertegenwoordigd, namelijk Christian Farla en Dion van Rijt met hun spectaculaire acts. ’s Avonds na deze shows komt een groot deel van de goochelaars samen in een hotel/bar vlakbij de Winter Gardens, namelijk het Ruskin.

Hier kom je vaak ook grote namen tegen die hier wat drinken en aan het goochelen zijn. Zo hebben we dit jaar onder meer Shin Lim, Dynamo, Eugene Berger, Gregory Wilson en vele anderen mogen ontmoeten.

Dit jaar was het voor mij de tweede keer dat ik dit festival bezocht en als het aan mij ligt zullen er nog meer gaan volgen. We hebben genoten en weer voldoende inspiratie opgedaan om te gebruiken in één van mijn acts.