Veel van mijn bezoekers zijn na het lezen van de blogs enthousiast geworden en willen een goochelaar boeken voor hun bedrijfsfeest, bruiloft of misschien wel verjaardagsfeest. Ze weten echter niet altijd waar ze moeten beginnen. In principe kunnen ze altijd een mailtje sturen, maar soms wil men direct extra informatie.

Vandaar dat ik hierbij een blog heb geschreven waarin ik de stappen beschrijving die je moet doorlopen voordat je een goochelaar gaat boeken. Natuurlijk hoeft het niet perse in deze volgorde, maar ik wil je graag een voorbeeld geven.

Uiteraard kun je dit ook samen met mij (of een andere illusionist) doen. Want wil je een goochelaar boeken, dan helpen wij maar al te graag!

  1. Houd rekening met de hoeveelheid gasten

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er eigenlijk zullen komen. Heb je een groepje van 5 of verwacht je wel 500 gasten? Dit kan voor sommige goochelaars namelijk zeker van belang zijn. Een optreden voor 7 mensen is toch heel wat anders dan een zaal met 150 man.

Probeer daarom goed in te schatten hoeveel mensen er komen. Natuurlijk is het niet erg als er uiteindelijk 3 mensen meer of minder zijn, maar het verschil moet niet te groot zijn. Dit soort verassingen kunnen namelijk erg onaangenaam zijn, zowel voor jou als voor de optredende goochelaar.

Naast dat je voor jezelf een inschatting moet hebben kan ik je ook aanraden om de goochelartiest hiervan op de hoogte te houden.

  1. Bepaal wat voor soort feest je organiseert en geef dat door

Goochelaar bedrijfsfeest? Of liever tijdens de jaarlijkse open dag? Naast de hoeveelheid gasten is het ook goed om te weten wat voor soort feest je organiseert. Kijk, als je je bruiloft opzet dan is dit over het algemeen wel duidelijk. Je zegt gewoon tegen de goochelaar bruiloft en deze weet waar die aan toe is. Wanneer je echter zegt ‘’dat je een goochelaar voor feestjes zoekt’’, dan is het wat lastiger om er een voorstelling van te maken.

Probeer daarom zo duidelijk mogelijk te zijn. Is het een bedrijfsfeest? Verjaardag? Open dag? Het kan allemaal, al wil de betreffende artiest meestal wel wat duidelijkheid. Puur omdat deze zich dan beter kan voorbereiden, wat de show ten goede zal komen.

Tevens is het ook voor jezelf goed om te weten wat voor soort evenement je organiseert natuurlijk. Je weet waarschijnlijk wel waarom je het feest organiseert (verjaardag, trouwerij), maar misschien nog niet met welk thema.

  1. Welk moment van de dag?

Het is ook goed om te weten op welk moment van de dag de goochelartiest verwacht wordt. De sfeer onder het publiek is in de ochtend nou eenmaal anders dan s ’avonds. Vandaar dat het slim is om hier rekening mee te houden.

Bepaal dus op welk tijdstip je de goochelartiest het liefste zou willen hebben en informeer of dit kan. Niet iedere goochelaar zal erop zitten te wachten om op 9 uur s ’ochtends geboekt te worden. Er zijn er altijd bij die het liefst in de avond optreden. Natuurlijk zullen ze in dat geval bij het afspreken van het tijdstip wel aangeven dat ze niet in ochtend kunnen komen, maar het zou jammer zijn als je daar op het laatste moment pas achter komt.

  1. Kies een opstelling (staand of aan een tafel?)

Wanneer je het bovenstaande uitgezocht hebt wil de goochelaar natuurlijk ook weten wat de opstelling is. Moet de artiest tussen het publiek in staan of heb je liever een tafelgoochelaar?

In het tweede geval komt de goochelartiest namelijk bij je gasten aan tafel om daar zijn trucs te kunnen vertonen. Dit is erg leuk, maar moet wel bij het feest passen. Als er maar 10 mensen zijn is het handiger wanneer iedereen tegelijk vermaakt wordt.

Welke van de twee je kiest kan afhangen van verschillende factoren. Wat voor locatie heb je? Hoeveel mensen zijn er? Is er een podium?

Zoals hierboven al genoemd is kan de betreffende artiest natuurlijk ook vanaf een podium optreden. Ik heb zelfs klanten die niet anders verwachten. Al moet hier wel ruimte voor zijn en dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen is er wel een podium, maar zorgt de opstelling ervoor dat niet iedereen het even goed kan zien. Houd hier rekening mee!

Uiteraard kan de goochelaar met je meedenken om zo tot de beste opstelling te komen. In veel gevallen doen ze dit erg graag, aangezien ze zelf soms een bepaalde voorkeur hebben.

  1. Bepaal of er een dresscode is

Bij sommige feesten hanteert men een bepaalde dresscode. Met name wanneer het een feest is met een specifiek thema. Dit maakt een evenement toch wat leuker dan het gemiddelde feestje.

Dave van Gulik goochelaar boeken

Er zijn goochelaars die het leuk vinden om ook wat met dat thema te doen. Het is dus raadzaam ze hiervan op de hoogte te brengen. Alhoewel niet iedere goochelartiest ervoor open zal staan, is de kans groot dat men het een leuke toevoeging vindt.

  1. Maak een inschatting van je budget

Als je bovenstaande zaken allemaal in orde hebt, is het slim om naar je budget te kijken. Een goochelaar op je bedrijfsfeest zal waarschijnlijk meer kosten dan iemand die eventjes op een verjaardag langskomt. Er is dus voor vrijwel ieder budget wel een artiest, maar als je niet weet wat je te besteden hebt is het nou eenmaal lastig zoeken.

Probeer er dus zo snel mogelijk achter te komen hoeveel je wilt (en kunt) besteden. Dit maakt het voor iedereen makkelijker. Een goochelaar boeken zonder een idee van het budget, dat is een truc die zelfs de beste illusionist nog moeilijk vindt!

  1. Neem contact op met een goochelaar

Wanneer verder alles duidelijk is raden we aan om contact op te nemen met een goochelartiest. Al kun je de bovenstaande stappen natuurlijk ook vanaf het begin met hem of haar doorlopen. Het is geheel aan jou waar je voorkeur ligt.

Als je een potentieel interessante goochelaar hebt gevonden kun je het beste meteen even bellen of mailen. De meeste goochelartiesten vinden het prima wanneer je vrijblijvend wat informatie opvraagt. Ook staat men vaak open om samen met je erover te sparren. Een goochelaar boeken hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn!

Goochelen: de complete gids

Heb je na het lezen van deze blog nog behoefte aan extra informatie? Dat kan geregeld worden. Ik heb onlangs een complete goochelgids geschreven. Hierin staan allerlei tips en weetjes omtrent goochelaars. Denk aan lijstjes met bekende illusionisten, vrouwelijke goochelaars maar ook hoe je het zelf kunt leren. Tevens blijf ik de inhoud regelmatig vernieuwen. Je kunt deze gids hier vinden.