Een complete gids over goochelaars, dat leek mij wel een goed idee. Hoe ik hierbij kwam?
Als professioneel goochelaar heb ik naast een passie voor goochelen ook interesse in alles wat eromheen gebeurt. Dit zorgt ervoor dat ik een tijdje geleden ben begonnen met bloggen. Niet alleen geef ik regelmatig tips, ook probeer ik jullie op de hoogte te houden van de laatste goochelnieuwtjes.
Er is echter zoveel informatie omtrent dit vak te vinden dat ik dringend behoefte kreeg aan wat overzicht. Vandaar dat ik hierbij een gids met jullie wil delen waarin zo’n beetje alle basisinformatie over goochelen staat. Je leert niet alleen wat goochelen is, maar ook wat bekende Nederlandse goochelaars zijn en welke vooroordelen er allemaal rondom dit vak hangen.
Natuurlijk is ook dit nog lang niet alles, maar het is zeker een begin. Daarnaast zal ik deze blog regelmatig blijven aanvullen. Hieronder zie je een overzicht welke onderwerpen tot nu toe in de gids zijn terug te vinden:
- Wat is goochelen?
- Wat doet een goochelaar?
- Waar treden goochelaars op?
- Goochelaar of illusionist?
- Dutch Magic
- Dutch Festival of Magic
- Bekende goochelaars
- Nederlandse goochelaars
- Vrouwelijke goochelaars
- Goochelen leren
- Goochelaars ontmaskerd
- Is goochelen voor kinderen?
- Wat kost een goochelaar?
- Goochelaar Holland Casino
- Holland’s Got Talent
- Een goochelaar boeken (stappenplan)
Veel lees plezier en laat gerust weten wat je ervan vindt!
Bijgewerkt op 10 september 2019
Wat is goochelen?
Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten wat goochelen precies is. Al is het wel lastig om hier een goed antwoord op te geven, want iedereen heeft er weer een net wat andere kijk op.
Wikipedia zegt dat goochelen ‘’de kunst is van het zogeheten schijnbaar onmogelijke’’. Klinkt goed, maar deze omschrijving zal de meeste mensen niks zeggen. Ik zal het je daarom ook niet kwalijk nemen als je om verduidelijking vraagt.
Ikzelf vind ‘’het mensen dingen laten ervaren die eigenlijk niet lijken te kunnen’’ een betere omschrijving. Wij goochelaars doen namelijk dingen waarvan gedacht wordt dat het niet mogelijk is.
Zoals ik al zei zullen er altijd mensen zijn die een andere definitie hanteren. Voel jezelf dus vrij er een eigen betekenis aan te hangen.
Wat doet een goochelaar?
Alhoewel je hierboven hebt gelezen wat goochelen betekent, is het misschien nog niet duidelijk wat we precies doen. Je hebt vast weleens goochelaars wat kaarttrucjes zien uitvoeren, maar we doen veel meer.
In het kort gezegd zijn goochelaars mensen die trucjes uitvoeren voor een publiek. We laten de mensen dingen zien of ervaren waarvan zij denken dat het niet kan (zie bovenstaande kopje) Dit doen we meestal vanaf een podium, maar het kan ook in de huiskamer of aan een bartafel op een bruiloft.
Goochelen kan zowel hobbymatig als professioneel uitgevoerd worden. In het tweede geval maakt men er echt een beroep van. Alhoewel goochelen ingewikkeld is zou iedereen ertoe instaat moeten zijn om het te kunnen leren. Het vergt alleen veel een hoop moeite, tijd en natuurlijk oefening.
Waar treden goochelaars op?
Bij een goochelshow denkt men al snel aan een grote zaal met podium waarop de goochelaar staat op te treden. Dit gaat in de praktijk soms heel anders, aangezien goochelaars lang niet altijd vanaf een podium optreden.
Goochelartiesten staan namelijk ook weleens in huiskamers of op de beurs. Mede omdat er vele gelegenheden zijn waarvoor goochelaars gevraagd worden. Hieronder enkele voorbeelden:
Een bruiloft wordt nog leuker als de gasten goed vermaakt worden. Wie kan dat nou beter dan een goochelaar? Niet alleen omdat hij of zij leuke trucjes kan laten zien, maar vaak ook buiten de show om mensen kan vermaken. Het charisma dat een goochelartiest tijdens het optreden heeft kan namelijk ook daarbuiten ingezet worden.
Ook op een bedrijfsfeest zijn er gasten die vermaakt moeten worden. Een goochelartiest is hier de juiste persoon voor. Met name als de gasten elkaar nog niet goed kennen. De show kan dan een perfect gespreksonderwerp zijn voor als ze een praatje met elkaar willen aanknopen.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar goochelaars staan ook weleens op beurzen. Ze vertegenwoordigen dan een stand en proberen daar de aandacht van mensen te trekken door middel van hun trucs. Waarna de standhouder met ze in gesprek kan gaan en daardoor nieuwe klanten erbij krijgt.
Ik krijg af en toe de vraag wat nou het verschil tussen een goochelaar en illusionist is. Hiervoor geldt, net als bij de definitie van het woord goochelaar, dat er niet zomaar een antwoord op is.
De één is goochelaar en de ander noemt zichzelf liever illusionist. Het ligt vaak gewoon aan de voorkeur van de betreffende artiest. Er zijn ook mensen die trucs uitvoeren maar een voorkeur hebben aan de titel ‘’entertainer’’.
Desondanks zijn er volgens sommige experts wel degelijk enkele verschillen. Bij een illusionist denkt men vaker aan een grootste artiest die veel gebruik maakt van dingen als water, vuur en grote kisten. Shows die gekenmerkt zijn door spektakel dus. Goochelaars zijn daarentegen wat kleinschaliger en maken meer gebruik van balletjes en kaarttrucs.
Zoals ik hierboven al aangaf hoeft het lang niet altijd zo te zijn, maar dat zijn in grote lijnen de verschillen. Toch kun je gerust een illusionist huren als je geen vuur in je huiskamer wilt. De artiest past zich namelijk altijd op jouw wensen en eisen aan.
Bij veel beroepen is er sprake van één of meerdere beroepsverenigingen of organisaties die veel voor de sector doen. In de goochelwereld heb je Dutch Magic, een agentschap waarbij vele beroepsgoochelaars zijn aangesloten.
Deze organisatie werd in 1991 opgericht door niemand minder dan wereldkampioen Richard Ross. Dit deed hij in samenwerking met Ronald Moray, Louis Baerts, Peter Vogel en Ilse Klijn. Dutch Magic is ook vandaag de dag nog een invloedrijke speler in de goochelwereld en ik kan daarom met trots zeggen zelf ook lid te zijn.
Meer informatie over de organisatie en een lijst met leden is te vinden via de website.
Dutch Festival of Magic
Sinds een aantal jaar wordt het Dutch Festival of Magic georganiseerd. Tijdens dit evenement kunnen bezoekers genieten van vele optredens, workshops en zelfs wedstrijden.
Meer informatie en data rondom dit leuke festival kun je hier vinden.
Bekende goochelaars
De kunst van het goochelen wordt al jarenlang over de hele wereld uitgevoerd en de lijst met bekende goochelaars is daardoor nogal lang. Vandaar dat ik er in deze blog slechts enkele met jullie zal delen:
- David Copperfield
Vermoedelijk de meest bekende Amerikaanse illusionist. Hij treed nog steeds op en moest onlangs nog in de rechtbank een truc onthullen, omdat er iemand beweerde door gewond te zijn geraakt.
- Ricky Jay
Een Amerikaanse goochelaar die veel met kaarttrucs deed. Ook acteerde hij en schreef enkele boeken.
- Harry Anderson
Cabaretier en goochelaar die veel op televisie te zien was. Hij stapte na een tijdje echter over op acteren en overleed in april 2018.
- Siegfried & Roy
Een Duits illusionisten duo. Ze traden voor op met tijgers en leeuwen. Ook waren ze in enkele films te zien.
Ook in Nederland waren (en zijn) vele goochelaars actief. De meest bekende is waarschijnlijk Hans Klok, welke vele spectaculaire optredens op zijn naam heeft. Daarnaast heb je ook nog:
- Fred Kaps
Een goochelaar die internationaal wist door te breken door op televisie te komen vlak nadat The Beatles opgetreden hadden. Kaps shows waren heel minimalistisch, de trucs kenden weinig spektakel. Toch had hij vele fans.
- Rob en Emiel
Een duo dat het niet alleen goed doet in Nederland, maar ook op andere plekken van de wereld. Zo stonden ze maar liefst zeventien keer in het Sydney Opera House, iedere keer met een nagenoeg uitverkochte zaal. Ook wonnen ze in 2009 het wereldkampioenschap mentalisme.
- Tommy Wonder
Jacobus Maria Bemelman, welke bekend stond onder de artiestennaam Tommy Wonder, heeft veel voor de goochelwereld weten te betekenen. Naast vele prijzen, onderscheidingen en succesvolle optredens heeft hij ook twee boeken over de kunst van het goochelen geschreven.
- Flip Hallema
Rotterdamse goochelartiest die ook veel met cabaret doet. Uitvinder van de zogeheten FL!PSTICK-move. Hallema kreeg vele onderscheidingen en was ook regelmatig op televisie te zien.
- Richard Ross
Een grote naam in de goochelwereld, zowel in Nederland als internationaal. Ross is de oprichter van het eerder genoemde Dutch Magic en was een voorbeeld zo’n beetje alle goochelaars die na hem kwamen. Hij overleed in 2001, maar Dutch Magic leeft nog steeds voort.
- Hans Klok
Een naam die waarschijnlijk bij iedere Nederlander wel een belletje zal doen rinkelen. Deze illusionist is als sinds zijn jeugd bezig met het uitvoeren van allerlei trucjes en maakte daar uiteindelijk een internationale carrière van.
Natuurlijk zijn er nog veel meer bekende Nederlandse goochelaars. Welke is jouw favoriet? Mocht je er een hebben, laat het me weten in de reacties!
Het blijkt dat veel mensen het raar vinden dat ze eigenlijk nooit een vrouwelijke goochelaar zien. Ook ik heb mezelf regelmatig afgevraagd waarom vrouwelijke illusionisten zo schaars zijn. Vandaar dat ik er ook een uitgebreide blog over geschreven heb welke hier te lezen is.
In het kort kan ik zeggen dat er (helaas) nog steeds gedacht lijkt te worden dat goochelaars altijd mannen zijn. Dit zou zomaar als gevolg kunnen hebben dat vrouwen geen behoefte hebben om te leren goochelen. Gelukkig zijn er ook vandaag de dag nog enkele uitzonderingen. Zoek maar eens op namen als Ursula Martinez, Maria Gara, Angela Funovitz en Christen Gerhart. En in Nederland heb je onder andere Sittah Koene, Mara Kazan en Sylvia Schuyer.
Wil jijzelf weten hoe je moet goochelen? Dat kan! Goochelen leren is misschien niet altijd eenvoudig, maar met enige oefening zeker mogelijk. Er zijn vele boeken en tips voor beschikbaar. Tevens staan er vele ‘goochelen met uitleg’ video’s online waarvan je kunt leren.
Persoonlijk zou ik aanraden om eens een goochelshow bij te wonen. Daarnaast is het voor beginnende goochelaars altijd interessant om in contact te komen met gelijkgestemden. Dit kan via bijvoorbeeld via Facebook. Naast dat je van ervaren goochelaars kunt leren zijn er ook andere beginners te vinden die je weer kunnen motiveren als het even tegenzit. Samen kun je nou eenmaal meer dan alleen en dat geldt ook voor het leren van goocheltrucs.
Een tijdje geleden heb ik overigens een uitgebreide blog geschreven over dit onderwerp. Wil jij leren goochelen? Dan moet je deze zeker eens lezen!
Naast mensen die willen leren goochelen zijn er ook goochelfans die het leuk vinden om te raden hoe een truc in elkaar zat. Het is voor hun een sport om goochelaars ontmaskerd te zien worden.
De meeste goochelaars vinden het echter niet leuk wanneer hun trucs uitgewezen worden. Vandaar dat ze deze ook niet graag onthullen. Toch zijn er altijd goochelaars die er minder moeite mee hebben en hun trucs bijvoorbeeld uitleggen via Youtube.
Britain’s Got Talent deelnemer Ben Hart kreeg na zijn optreden in de finale meerdere berichten van kijkers die zijn truc doorzien zouden hebben.
De combinatie ‘goochelaar kinderen’ lijkt voor sommige mensen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ze hebben namelijk het idee dat goochelshows enkel voor kinderen bedoeld zijn. Vermoedelijk vanwege het feit dat ze een keer een goochelaar voorbij hebben zien komen in een kinderprogramma. Of gehoord hebben dat er op school een goochelshow gehouden werd.
Toch is dit slechts een vooroordeel. Natuurlijk kunnen goochelshows erg leuk zijn voor kinderen en hebben sommige goochelartiesten zich gespecialiseerd op die doelgroep. Vandaar dat er veel belangstelling is voor een goochelaar op kinderfeestjes. Hetzelfde geldt voor goochelaars die op scholen of verenigingen langskomen.
Dit betekent echter nog niet dat goochelaars alleen maar voor kinderen zijn. Sterker nog, het komt vaak voor dat goochelaars trucs opvoeren die simpelweg te ingewikkeld zijn voor kinderen. Kijk voor de grap eens naar de dingen die illusionist Victor Mids allemaal laat zien. De meeste trucs zullen lastig te begrijpen zijn voor jonge kinderen, waardoor het voor hen niet leuk is om naar te kijken. Ook veel andere goochelaars zetten shows neer welke duidelijk meer voor een volwassen publiek bedoeld zijn.
Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je nooit met je familie naar een goochelshow zou kunnen. Er zijn er ook goochelshows die geschikt zijn voor het hele gezin. Het enige dat ik wil zeggen is dat goochelaars niet alleen voor kinderen zijn en daarnaast ook niet alleen voor volwassenen. Goochelshows zijn voor iedereen en dat is wat het zo leuk maakt!
Allemaal leuk en aardig zo’n goochelshow, maar je wilt natuurlijk wel weten hoeveel het kost. Een goochelaar inhuren is een goed idee, mits het binnen je budget past natuurlijk. Vandaar dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de kosten.
Het lastige is dat het ook hier weer flink verschilt per artiest. Ik krijg vaak de vraag ‘’wat moet een goochelaar eigenlijk kosten’’, maar dit is lastig te beantwoorden. Iedere goochelartiest is namelijk vrij om zelf een tarief te hanteren.
Als ik dan toch een indicatie moet geven dan zou ik zeggen dat een goede goochelaar een starttarief van zo’n 350 euro heeft. Dit lijkt veel, maar houd er rekening mee dat ze in de meeste gevallen hun eigen materiaal meenemen. Hierdoor hoef je zelf niet veel meer te regelen.
Goochelaars zijn ook vaak te gast bij Holland’s Got Talent. In veel gevallen ook met succes. Mocht jij hierover meer willen weten dan kan ik je deze blog aanraden. Hierin beschrijf ik namelijk enkele optredens van het seizoen in 2019.
Goochelaar Holland Casino
Het komt ook weleens voor dat goochelaars optreden in een casino. Ikzelf ben bijvoorbeeld regelmatig te vinden in Holland Casino, waar ik de gasten vermaak met mijn trucs. Gezien de setting laat ik hier voornamelijk table magic – oftewel tafelgoochelen – zien. Deze vorm van goochelen kan echter ook gewoon op een feestje worden laten zien.
Een goochelaar boeken (stappenplan)
Wanneer je een goochelaar wilt boeken is het verstandig om jezelf eerst goed voor te bereiden. Dit om het meeste uit de goochelshow te kunnen halen. Vandaar dat ik onlangs een handig stappenplan heb gemaakt hiervoor, welke je hier kunt lezen.
Natuurlijk is het niet verplicht op het op deze manier te doen, maar het is gewoon een handig voorbeeld. Voel je vrij om de stappen in een andere volgorde toe te passen.
Bedankt voor je interesse in deze goochelgids. Ik heb hem met plezier geschreven en hoop daarom dat jij hem ook met plezier gelezen hebt. De kans is echter groot dat ik hem in de toekomst nog regelmatig zal aanvullen.
Heb jij nog bepaalde dingen die je hier mist? Of vragen over de inhoud? Stuur me dan een mail, ik reageer zo snel mogelijk.