Een leuk bedrijfsfeest organiseren. Vrijwel iedere manager of directeur krijgt weleens deze taak. Ook van Paul Coster, die leiding geeft aan zo’n 250 werknemers, werd verwacht dat hij een leuk bedrijfsuitje zou neerzetten. Hij dacht al snel aan een goochelaar, maar had daar in eerste instantie wel zijn twijfels bij.

Toch besloot hij om mij te mailen. De onderstaande blog is gebaseerd op het gesprek dat wij samen hadden.

Hallo Dave, na de zomervakantie wil ik een bedrijfsfeest geven voor al mijn medewerkers. Naast eten, drank en muziek zou het ook leuk zijn als er een entertainer rondloopt die de gasten vermaakt. In eerste instantie dacht ik aan een komische act of entertainment tijdens het diner, maar een goochelaar leek me ook altijd wel leuk. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit ook in de praktijk zal aanslaan. Kun jij me hierover meer vertellen?

Dat kan ik zeker. Ik sta namelijk vaker op bedrijfsfeesten op te treden. Naast bruiloft entertainment is er ook veel vraag naar entertainment voor feesten in het algemeen. Wij goochelaars worden daardoor regelmatig gevraagd door mensen die een bedrijfsfeest organiseren.

Vandaar dat ik je zeker van dienst zou kunnen zijn. Ik heb alleen wel de vraag hoeveel gasten je verwacht?

Ik moet een bedrijfsfeest organiseren voor zo’n 250 man. Kun je mij vertellen of het aantal bezoekers veel uitmaakt?

Het ligt eraan wat je wilt. In principe kan ik voor iedere hoeveelheid gasten optreden, al moet ik soms wel mijn show erop aanpassen. Als er 5 gasten zijn dan zal ik mijn act anders presenteren dan dat er bijvoorbeeld 1000 gasten zijn.

In jouw geval, 250 gasten is een prima aantal om mee te werken. Ik zou vanaf een podium kunnen werken, al is dat misschien niet handig. De hoeveelheid gasten is namelijk wat te groot om ervoor te zorgen dat iedereen het goed kan zien. Tenzij je een complete theaterzaal hebt natuurlijk, maar dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn.

Mijn voorstel is dat ik rondloop en hier en daar bij een groepje mensen blijf staan om hen te vermaken met uiteenlopende trucs.

Dat lijkt mij ook de beste optie. Ik ben alleen benieuwd of mensen het niet raar vinden als er ineens een goochelaar voor hun neus staat die allerlei trucs begint te laten zien. Wat denk jij hiervan?

Ik begrijp dat je jezelf hier wat zorgen om maakt, maar dat is niet nodig. Naast het uitvoeren van goocheltrucs heb ik mezelf ook gespecialiseerd in sociale vaardigheden en gesprekstechnieken. Hierdoor kan ik met verschillende soorten mensen overweg en heb ik weinig moeite met een gesprek gaande te houden.

In de meeste gevallen begin ik eerst een praatje met mensen en laat daarna eventueel enkele goocheltrucs zien. Men staat hier vrijwel altijd voor open, al komt het ook weleens voor dat het gesprek zo leuk is dat de goocheltrucs niet eens nodig zijn.

Leuke gesprekken…hoe moet ik dat zien? Ben je dan de hele tijd grappen aan het maken?

Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Natuurlijk probeer ik het zo gezellig mogelijk te maken, maar het is niet zozeer een komische act. Al zal er vast weleens een grapje gemaakt worden.

De meeste goochelaars zijn getraind op het vermaken van gasten. Vandaar dat we zo vaak gevraagd worden voor bruiloft entertainment of als men een bedrijfsfeest wil organiseren.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om een band tussen de gasten en mijzelf op te bouwen. Zo komen mensen met elkaar in contact die normaal gesproken nooit snel een praatje met elkaar maken.

Klinkt allemaal goed! Jullie goochelaars zijn dus eigenlijk ook gewoon entertainers. Heb je nooit meegemaakt dat mensen geen zin in je hadden?

Niet echt eigenlijk. Kijk, het komt weleens voor dat mensen diep in gesprek lijken te zijn. Als ik dat zie dan wil ik ze niet storen en loop ik verder.

Kan het dan ook voorkomen dat je de hele avond bij dezelfde mensen staat?

Het komt inderdaad weleens voor dat ik ergens wat langer blijf hangen. Dit omdat steeds meer mensen het zien en erbij komen staan. Iedere keer dat er iemand afhaakt komt er een nieuw iemand bij, waardoor het loont om nog even op die plek door te gaan.

In principe worden op deze manier uiteindelijk heel veel mensen vermaakt, maar na een tijdje besluit ik dan toch om nog even verder te lopen. Dit om iedereen de kans te geven mijn goocheltrucs te zien.

Dat lijkt mij ook wel een goed idee. Toch vraag ik me wel af hoe dominant je dan aanwezig bent. Ik wil op het komende bedrijfsfeest namelijk ook even een woordje doen, maar dat gaat lastig als iedereen steeds met de goochelaar bezig is…niets ten nadele van jou verder hoor.

Haha, nee ik begrijp je punt. Het blijft natuurlijk jouw feest. Als ik mezelf even gedeisd moet houden dan doe ik dat. Het is aan mij om jullie een leuke avond te bezorgen en daarvoor zal ik mezelf aanpassen aan jullie wensen. Vooraf stem ik graag altijd even af wat de planning is, wanneer je een speech wilt houden of als er iemand anders aan het woord komt.

Ik doe bijvoorbeeld ook bruiloft entertainment en dan zijn er soms ook momenten dat ik mezelf eventjes op de achtergrond moet houden. Of juist niet. Hetzelfde geldt voor entertainment tijdens het diner. Dan heeft men ook de tijd nodig om te kunnen eten, waar ik zeker rekening mee weet te houden. Het is alleen wel fijn als ik dit soort dingen van tevoren weet.

Goed dat ik dit weet. Ik wil alleen wel graag weten of ik per persoon moet betalen. Hoe werkt dit?

Nee absoluut niet! Dan zou het namelijk wel erg prijzig worden, aangezien je aangaf dat er zo’n 250 mensen uitgenodigd zijn. Bij mij betaal je per uur. Natuurlijk speelt het wel mee hoeveel uur ik aanwezig ben.

Hoe zit dat met reizen? De kans is aanwezig dat de betreffende locatie niet bij jou in de buurt zal zijn. Kan ik dan niet beter een goochelaar inhuren die daar vlakbij hoort?

Ik begrijp je punt. Je wilt een bedrijfsfeest organiseren en jezelf daarbij niet hoeven aanpassen op de locatie van de goochelaar. Toch hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Ik ben namelijk bereid om naar de betreffende locatie af te reizen en doe dit dan ook regelmatig. Ik reis doorgaans het gehele land door en af en toe maak ik ook zelfs een uitstap naar het buitenland. Dus mocht je besluiten om een bedrijfsfeest of evenement in het buitenland te organiseren dan denk ik daar graag in mee.

Hierbij wil ik Paul bedanken voor het gesprek!

Wil jij ook een bedrijfsfeest organiseren of een goochelaar huren voor op je bruiloft, vrijgezellenfeest of entertainment tijdens diner? Neem dan vrijblijvend contact op. Zoals je hierboven hebt gelezen denk ik graag met je mee.