Zoals bij zo’n beetje ieder beroep of hobby heeft men ook bij goochelen een hoop vooroordelen. Men ziet bijvoorbeeld goochelaars in films en denkt dat ze in het echt ook zo zijn. Het komt ook vaak voor dat mensen een echte show op televisie zien en denken dat het altijd precies zo gaat. Dit is natuurlijk niet het geval.

In principe is het niet gek dat men deze vooroordelen heeft, want ze weten simpelweg niet beter. Ikzelf heb misschien ook een bepaald beeld bij andere beroepen, terwijl die in het echt waarschijnlijk ook heel anders zijn.

Het vervelende is echter dat zulke vooroordelen, of beter gezegd mythes, rondom ons vak ervoor kunnen zorgen dat mensen wegblijven en geen goochelaar inhuren. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat we altijd grootse en gevaarlijke stunts doen. Of juist alleen voor kinderen geschikt zijn. Vandaar dat ik in deze blog een aantal mythes wil ontkrachten.

1. Goochelaars doen alleen grote en gevaarlijke stunts.

Ik noemde het al in de inleiding. Veel mensen denken bij goochelaars aan spectaculaire trucs die vaak ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Leuk om naar te kijken, maar niet geschikt voor jou feestje. Naast dat je er de ruimte niet voor hebt zal het waarschijnlijk ook veel te duur zijn om een dergelijke show te organiseren.

Alhoewel het natuurlijk geweldig zou zijn om een keer zo’n gigantische show te geven zijn de meeste goocheloptredens toch wat kleinschaliger. We kunnen onze trucs soms zelfs aan een bartafel uitvoeren. Natuurlijk is er spektakel, maar je hoeft niet bang te zijn om een haai door de zaal te zien vliegen.

Dit maakt alles toch wat laagdrempeliger en dus ook meer geschikt voor jouw evenement. Een goochelaar huren kan dus ook voor je familiefeestje!

2. Goocheltrucs zijn doorzichtig, je hebt ze meteen door.

Alhoewel je misschien zelf wat goocheltrucs kent, denk ik niet dat je mijn trucs door zal hebben. Mocht jij denken van wel, dan daag ik je uit om eens naar mijn show te komen en me achteraf te vertellen hoe het zit.

Vind jij het leuk om erachter te komen hoe bepaalde goocheltrucs precies in hun werk gaan? Dan zou je een workshop goochelen kunnen overwegen.

3. Goochelaars zijn excentrieke figuren.

Veel goochelaars hebben een bepaald imago rondom zichzelf heen gecreëerd. Dit doen ze niet alleen om publiek te trekken, maar soms ook omdat ze het leuk vinden. Het is vaak dus wel een soort typetje dat ze spelen. Vandaar dat het niet hoeft te betekenen dat ze in het echt ook zo zijn.

Ik zie mezelf echter niet als excentriek en zou net zo goed op een zakelijke beurs kunnen staan. Sterker nog, ik word daar regelmatig voor gevraagd. Ook veel van mijn collega’s zijn helemaal niet van die uitgesproken types. (de uitzonderingen hierop zijn echter ook gewoon hele sympathieke mensen overigens)

Je kunt dus gerust een goochelaar huren zonder met een rare figuur op gescheept te zitten. In de meeste gevallen zijn ze juist heel gezellig!

4. Goochelaars zijn suf en eigenzinnig.

Er zijn mensen die bij een goochelaar denken aan een raar mannetje dat alleen maar met zijn goocheldoos bezig is. Een type dat niet veel sociale vaardigheden bezit en enkel contact met andere mensen heeft als hij of zij nieuwe trucjes laat zien.

In de praktijk is dit vaak juist het tegenovergestelde. Goochelartiesten hebben namelijk hun charisma nodig om de show gaande te houden. Hiervoor moeten ze het publiek regelmatig bij de voorstelling betrekken en dat kan alleen met goede sociale vaardigheden. Niet iedere goochelaar is heel extravert, maar ze hebben vrijwel allemaal geleerd hoe je met mensen om moet gaan.

Dave van Gulik Goochelaar huren

Ook worden goochelartiesten vaak ingehuurd voor bruiloften of bedrijfsfeesten en dat zou men niet doen als ze niet met mensen om konden gaan. Ze worden namelijk ingezet om mensen te vermaken. Men gaat geen goochelaar huren als ze daardoor voor schut staan bij hun zakenrelaties.

Ikzelf sta zoals ik hierboven al aangaf vaak op beurzen of word gevraagd om gasten te ontvangen. Dit zou men niet doen als ik niet representatief over zou komen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zo’n beetje al mijn vrienden en kennissen in het goochelwereldje. Goochelaars zijn entertainers en daarom moeten we met het publiek kunnen omgaan.

5. Goocheloptredens zijn alleen voor kinderen.

Het komt vaak voor dat clowns of andere entertainers goocheltrucjes in hun shows verwerken. Dit om het geheel wat afwisseling te geven en zo de kinderen te vermaken. De meeste trucs zijn vrij simpel, maar soms zitten er nog beste goede dingen tussen. Dit betekent echter niet dat deze artiesten ook echte goochelaars zijn. Een trucje maakt nog geen goochelaar.

Begrijp me niet verkeerd. Er is niks mis met deze entertainers, maar in de meeste gevallen zijn het gewoon geen echte goochelaars en bovendien zien ze zichzelf ook helemaal niet zo.

Gespecialiseerde goochelaars werken vaak met een breed publiek en daardoor lang niet altijd met kinderen. Ik zou zelfs willen zeggen dat we juist weinig met kinderen werken, maar dat verschilt natuurlijk per artiest. Ik wil hier echter niet mee zeggen dat bovengenoemde entertainers alleen voor kinderen optreden, maar waarschijnlijk vaker dan dat goochelaars dat doen.

6. Goochelaars treden alleen op in zalen.

Veel mensen denken dat goochelaars alleen op het podium optreden. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste goochelartiesten kunnen hun trucs in alle verschillende omgevingen uitvoeren. Dat kan dus vanaf een podium zijn, maar ook aan een tafel. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen staan we ook weleens op beurzen of bedrijfsfeesten. Een goochelaar huren kan dus ook als je geen zaaltje tot je beschikking hebt. Ook in je huiskamer kunnen we een goede show geven!

7. Goochelshows zijn alleen voor een specifieke doelgroep.

Het is niet ongewoon dat een bepaalde vorm van entertainment vooral populair is bij bepaalde doelgroepen. Dit zal waarschijnlijk ook een beetje voor goochelaars gelden, maar toch merk ik dat we over het algemeen een heel breed publiek aanspreken. Met name omdat onze shows het niet alleen van trucjes moeten hebben, maar ook van humor en charisma.

Mijn ervaring zegt dus dat goochelshows eigenlijk voor iedereen geschikt zijn. Natuurlijk vindt de een het wat leuker dan de ander, maar ik en mijn collega’s krijgen vrijwel alleen maar positieve reacties. Dit terwijl ons publiek heel divers is.

Dit waren zomaar 7 vooroordelen die men vaak over goochelaars heeft. Er zullen er nog veel meer zijn, dus voel je vrij jouw aanvullingen te mailen. Wil jij een goochelaar huren maar twijfelde je nog? Dan hoop ik dat deze blog je bezwaren een beetje heeft kunnen verminderen.

Mocht jij meer willen lezen omtrent goochelaars en alles wat eromheen hangt, dan kan ik je aanraden om ook eens naar mijn andere blogs te kijken.