Goochelclub Gonga, de goochelvereniging waar ik zelf als goochelaar/illusionist lid van ben. Waarom ben ik lid en hoe is deze goochelclub ontstaan? Dat lees je in deze blog terug!

Goochelclub Gonga

De goochelclub of goochelvereniging bestaat al meer dan 50 jaar en is opgericht door Kees van den Buys alias de Busker. Kees was een clown die goochelde, voornamelijk in de omgeving van Breda. Kees ging overal heen met zijn koffer en was erg handig. Hij heeft veel betekend voor de goochelwereld en in het bijzonder voor Gonga. Hiervoor werd hij dan ook een jaar voor zijn overlijden geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

GongaDe betekenis van de naam Gonga is misschien minder spannend dan je zou denken, het betekent namelijk Gedane Ontspanning NGedane Arbeid. Deze vereniging telt momenteel meer dan 35 leden en komt maandelijks de eerste dinsdag van de maand samen in ’t Boerke te Rijen.

’t Boerke is een zalencomplex in het centrum van Rijen waar de vereniging al jaren samenkomt.

 

 

Verschillende soorten leden

Gonga heeft veel verschillende soorten leden waar het merendeel goochelaar is. Er zijn enkele clowns, maar er zijn ook een aantal bekende personen waaronder Niels Houtepen, Emiel Lensen (van Rob & Emiel) en Jochem Nooyen (Barteljaap uit Rundfunk). Dit maakt het tot een bont gezelschap van (helaas) enkel mannen in de leeftijd van 16 tot 80 jaar.

Mijn lidmaatschap

Inmiddels ben ik zelf al enkele jaren lid van Gonga en daar ben ik erg blij mee. Zo hebben verschillende leden mij een stap verder geholpen. (Lees deze blog ook even). En heb ik nieuwe vriendschappen gesloten. Daarnaast leer je ontzettend veel binnen een dergelijke vereniging aangezien je je nieuwe trucs kan voordoen. Problemen waar je tegenaan loopt kun je bespreken en alles vind in zeer vertrouwelijke sfeer plaats. Immers hetgeen daar getoond en besproken wordt blijft ook binnen de vereniging. Goochelaars verklappen immers hun geheimen nooit.