In een van mijn vorige blogs had ik het over goochelende vrouwen. Deze zijn namelijk vrij schaars en het zou leuk zijn als deze groep wat beter vertegenwoordigd zou zijn. Al moedig ik daarnaast ook goochelen in het algemeen aan. Het is een mooie kunst waarvan ik hoop dat deze over 20 jaar nog steeds uitgevoerd zal worden. Zodat men dan nog steeds goochelaars kan inhuren.

Vandaar dat ik in deze blog 7 tips geef voor iedereen met interesse om goocheltrucs te gaan uitvoeren. Daarnaast zal ik ook wat vertellen omtrent mijn goochelworkshop.

1. Weet wat een goochelaar is

‘’Wat betekent goochelaar?’’ ‘’Hoe goochelaar worden?’’ ‘’Wat doet een goochelaar precies?’’ Dit lijken misschien domme vragen, maar probeer ze maar eens te beantwoorden. Voordat je een goochelaar kunt worden, moet je eerst weten wat goochelartiesten nou precies doen.

Je hebt vast weleens een goochelaar op televisie gezien, maar goochelen is meer dan dat. Zorg er daarom voor dat je eerst de basisprincipes weet, voordat je verder gaat. Want wil je echt een goochelaar worden of gewoon eens in de zoveel tijd een kaarttrucje laten zien op een feestje? Er is namelijk een groot verschil tussen die twee.

Natuurlijk is er niks mis met alleen af en toe een trucje te doen voor vrienden en bekenden. Sterker nog, het is misschien zelfs de ideale manier om te beginnen. Als je trucs namelijk succesvol blijken te zijn en je hebt er plezier in, dan is dat een goed moment om ervoor te kiezen het serieuzer aan te gaan pakken. Wanneer je direct al je energie in het ‘’goochelaar worden’’ steekt en het blijkt toch niks voor jou, heb je er veel tijd voor niets in gestoken. Dat zou toch jammer zijn.

Bedenk daarom eerst welke van de twee je wilt zijn en hoe je het gaat aanpakken. Een laagdrempelige definitie van het woord goochelaar kun je hier vinden.

2. Zorg ervoor dat je kaarten in huis hebt

De kans is groot dat je weleens een goochelaar met kaarten hebt gezien. Kaarttrucs zijn namelijk een van de meest laagdrempelige trucs die er zijn. Dit omdat je er zo weinig voor nodig hebt, namelijk alleen een pak kaarten en die zijn vaak niet duur. Daarnaast is het ook niet gevaarlijk om met kaarten te oefenen. Het is misschien niet zo spectaculair als trucs met vuur en messen, maar wel een stuk veiliger. Ideaal om thuis mee aan de keukentafel te oefenen.

Als je eenmaal kaarten in huis hebt kun je via Google of Youtube ongetwijfeld wel een paar leuke trucs vinden. Er is vast een Youtube-kanaal dat zich focust op goochelen met kaarten voor beginners en anders wel een site. In de meeste gevallen worden ze aan de hand van plaatjes of video uitgelegd, dus makkelijk te begrijpen. Begin met oefenen en blijf doorgaan totdat je 2 of 3 van die trucs onder de knie hebt.
Heb je geen site kunnen vinden die zich focust op het goochelen met kaarten voor beginners? Dan kun je eens proberen in het Engels te zoeken. Hoe je goochelaar in het Engels zegt? Dat kun je op meerdere manieren doen, maar ‘illusionist’ of ‘magician’ is waarschijnlijk het beste zoekwoord.

3. Koop een goochelset

Als je wilt goochelen dat heb je veel aan een goochelset. Hierin zitten allerlei attributen die je nodig hebt om trucs te kunnen uitvoeren. Welke goocheldoos je moet hebben? Dat ligt aan je budget en hoe serieus je ermee bezig bent. Ik zou aanraden om eerst een wat goedkopere aan te schaffen. Daarna kun je altijd nog een wat prijzigere nemen.

4. Kijk naar goochelshows

Naast dat je inspiratie haalt vanaf het internet is het natuurlijk leuker om goochelaars in het echt te zien. Dit is namelijk inspirerend, omdat je de trucs recht voor je neus uitgevoerd ziet worden.
De kans dat je doorhebt hoe men deze trucjes uitvoert is in het begin vrij klein, maar het is gewoon leuk om te zien. Daarnaast heb je soms de kans om de goochelartiest in kwestie persoonlijk aan te spreken. Met name als je een lokale goochelaar inhuurt of een workshop goochelen volgt.

Worden er geen goochelshows gehouden bij jou in de buurt? Of heb je geen even geen geld om ze te bezoeken? Kijk dan eens op internet. Daar zijn ook vele shows te vinden die je vaak gratis kunt bekijken. Ook Neftlix heeft enkele documentaires omtrent goochelen.

5. Ontmoet gelijkgestemden

Een van de meest motiverende dingen is misschien toch wel het ontmoeten van gelijkgestemden. Er zijn namelijk vele andere (hobby) goochelaars in Nederland en de meeste vinden het leuk om onderling contact te houden. Bijvoorbeeld op een forum of Facebook groep. Ook ikzelf ben lid van een goochelvereniging, namelijk GONGA in Rijen, Noord-Brabant.
Jaarlijks worden er ook bijeenkomsten georganiseerd waarvoor iedereen zich kan aanmelden. De ideale manier voor jou om gelijkgestemden te ontmoeten en van ze te leren. Het voordeel is dat er waarschijnlijk ook mensen zullen zijn van jouw niveau of daar net boven. De perfecte mensen om van te leren.

Het kan even spannend zijn om er de eerste keer alleen naartoe te gaan, maar laat jezelf daar vooral niet door weerhouden. De kans is groot dat je een geweldige ervaring rijker zult zijn!

6. Blijf oefenen

Het belangrijkste is eigenlijk dat je blijft oefenen. Als je wat nieuws wilt leren, dan kost dat vaak veel oefening. Het is af en toe zwaar, maar als je doorzet dan zal je steeds beter worden. Dit geldt natuurlijk ook voor het goochelen.

Blijf thuis oefenen en organiseer regelmatig showtjes voor je vrienden en familie. Dit omdat het natuurlijk een laagdrempelige manier is om bij te leren. Het kan beter een keer bij je vrienden misgaan, dan voor een volle zaal.

7. Investeer en blijf leren

Naast dat je veel zult moeten oefenen, is het raadzaam ook op andere manieren in het goochelen te blijven investeren. Hoe dan? Heel simpel, door de bovenstaande stappen nogmaals in de praktijk te brengen.

Blijf doorgaan met oefenen, maar ga daarnaast ook naar shows en ontmoet mede-goochelaars. Investeer in nieuw materiaal en koop boeken of volg een workshop. Al deze dingen zullen ervoor zorgen dat beter wordt en nieuwe dingen blijft leren.

Als je al deze stappen uitvoert en eventueel een tweede of derde keer doorloopt dan kun je niet anders dan meer leren over goochelen. De kans dat je er goed in gaat worden is daarnaast ook erg groot. Blijf vooral ook mijn blog volgen, want ik geef je ook veel nuttige informatie over dit vak. Je mag mij ook altijd mailen voor advies.

Daarnaast kun je me ook altijd vragen voor een workshop goochelen. Ik geef namelijk leuke goochelworkshops voor die ook geschikt zijn voor een team binnen een bedrijf, familie of vriendengroep. Het is daarom ideaal voor beginnende goochelaars of mensen die het een keer willen proberen. Meer informatie daarover is hier te vinden.