Hoe zit het met vrouwelijke goochelaars?

Het goochelen is een prachtige kunst die ook vandaag de dag nog wereldwijd door duizenden mensen wordt uitgevoerd. Zowel hobbymatig als professioneel, in iedere sociale klasse en leeftijdscategorie. Toch is er één grote groep die een beetje ondervertegenwoordigd blijft, namelijk vrouwen. Er zijn nou eenmaal heel weinig vrouwelijke goochelaars. De kans is daarom niet heel groot dat jij er een paar zou kunnen opnoemen.

Persoonlijk vind ik dat best jammer. Dit omdat ik vind dat goochelen voor iedereen is. Het maakt niet uit wie je bent, zolang je maar een goede show kunt neerzetten. In deze blog noem ik enkele potentiële redenen waarom vrouwelijke goochelaars schaars zijn. Tevens maak ik meteen gebruik van de gelegenheid om een paar goochelvrouwen onder de aandacht te brengen.

Assistentes

Er zijn door de jaren heen redelijk wat vrouwen tijdens goochelshows op het podium verschenen, maar het betrof hier vrijwel iedere keer assistentes. Deze dames hadden dus meer een ondersteunende rol in het geheel. Of ze waren er eigenlijk alleen om mooi te zijn. Waarom zijn dit soort dames altijd assistent en hebben ze nooit de hoofdrol? Hiervoor kan ik meerdere redenen bedenken.

Ten eerste trekt een mooie vrouw nou eenmaal de aandacht. Het is oppervlakkig, maar daardoor niet minder waar. Wanneer deze aantrekkelijke vrouw de truc zou uitvoeren, is de kans groot dat veel mensen teveel afgeleid zouden raken. Ze letten dan op de vrouw en minder op de truc. Of dit in de praktijk ook zo is weet ik niet, maar het wordt in ieder geval wel vaak gedacht.

Vanuit daar komen we bij het tweede punt. Men verwacht over het algemeen geen slimme trucs van een mooie dame. Althans, dit vooroordeel hebben helaas nog veel mensen. Alhoewel ook vrouwen in staat zijn om een goede show neer te zetten, wordt er nog te vaak gedacht dat vrouwen alleen mooi kunnen zijn.

Gelukkig zijn dit soort stereotypen steeds meer aan het verdwijnen. Desondanks is dit wel een aannemelijke verklaring voor het feit dat vrouwelijke goochelaars zo weinig voorkomen. Daarnaast kunnen we ook spreken van een soort vicieuze cirkel.

Voordat mensen beginnen met het aanleren van een bepaalde vaardigheid hebben ze vaak altijd een soort ‘’voorbeeld’’. Hier leren ze niet alleen van, ze kijken er in de meeste gevallen ook tegenop. Dit kan een persoon uit de omgeving zijn, maar ook een beroemdheid. Vooral dat laatste is vaak aan de orde wanneer mensen de kunst van het goochelen onder de knie proberen te krijgen. Mensen zien een bekende goochelaar op televisie en denken ‘’dat wil ik ook!’’.

In de goochelwereld zijn er weinig vrouwen, waardoor met name jonge meisjes niemand hebben om tegenop te kijken. Hierdoor komen er vervolgens nauwelijks nieuwe vrouwen bij, waardoor er ook geen nieuwe rolmodellen zullen verschijnen voor de komende generatie. Wat er natuurlijk weer voor zorgt dat er geen nieuwe vrouwelijke goochelartiesten bijkomen. Dit houdt elkaar dus een beetje in stand.

Geen behoefte

Het zou natuurlijk ook gewoon kunnen dat de meeste vrouwen gewoon geen behoefte hebben om als goochelartiest te gaan werken. Er zijn sowieso al weinig mensen die aan het goochelen beginnen, waardoor het aantal potentiële vrouwelijke goochelartiesten ook laag is.

Al kan het gebrek aan motivatie om goochelaar te worden ook voorvloeien uit het feit dat goochelen nog niet zo geaccepteerd is voor vrouwen. Dit heeft natuurlijk ook weer veel te maken met de eerder genoemde vicieuze cirkel.

Bekende vrouwelijke goochelaars

Als je goed zoekt dan kun je echter wel degelijk enkele bekende vrouwelijke goochelartiesten vinden. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse Dorothy Dietrich. Zij is al een lange tijd actief als goochelaar en zogeheten ontsnappingsartiest. Dit is een entertainer welke zich specialiseert in het ontsnappen uit boeien of andere constructies. Uiteraard heeft deze kunst veel raakvlakken met het goochelen.

Een andere dame die veel in de spotlights heeft gestaan is de Britse Ursula Martinez. Zij is met name bekend vanwege haar seksueel getinte trucs. Al focust ze zich vooral op cabaret en wat minder op goochelen. Toch is Ursula een paar jaar geleden internationaal op tournee geweest met een  goochelvoorstelling, wat erop wijst dat ze wel degelijk bedreven op dat vlak is. Ze stond onder andere in Eindhoven.

Naast Ursula Martinez zijn er meerdere dames die het goochelen combineren met erotiek. Bijvoorbeeld Maria Gara, ook wel The SnakeBabe genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden werkt ze vaak met slangen en andere reptielen. 

De Aziatische Magic Babe Ning is ook al vele jaren actief en beweert de eerste vrouwelijke goochelaar uit haar continent te zijn. Of het waar is weet ik niet, maar ze kan in ieder geval wel spectaculaire shows geven. Dit deed ze veelal in samenwerking met J C Sum, een andere bekende Aziatische goochelartiest.

Je zou denken dat vrijwel alle vrouwelijke goochelaars de nadruk leggen op hun schoonheid, maar dat is niet altijd het geval. NASA Onderzoekster Christen Gerhart en arts Angela Funovitz zijn het bewijs dat vrouwelijke illusionisten wel degelijk hersens hebben. 

Ook in Nederland zijn er vrouwelijke goochelaars te vinden. De bekendste is waarschijnlijk Sittah Koene, die in 2006 zelfs wereldkampioen illusionisme wist te worden. Ze begon weliswaar als assistente, maar kreeg na een tijdje ook haar eigen shows en doet dit momenteel met veel succes. Een andere bekende naam is Mara Kazan, die het vak van haar vader meegekregen heeft. Ze heeft een tijd lang met haar broers opgetreden. Daarnaast is Sylvia Schuyer erg actief als goochelartiest en zelfs één van de weinige vrouwelijke goochelaars die ook als tafelgoochelaar optreedt.

Vrouwelijke goochelaars in de toekomst

Het is te hopen dat ook de nieuwe generaties geboeid zullen blijven door het goochelen. Uiteraard zou het mooi zijn als ook steeds meer vrouwen mee gaan doen. Aangezien steeds meer dames hun dromen waar durven te maken, is de kans aanwezig dat we ook meer vrouwelijke goochelartiesten mogen verwachten. Met name vanwege het internet is het steeds makkelijker om een groot publiek te kunnen bereiken, dus ook voor vrouwen. Ik denk dat de kijkers er namelijk wel voor openstaan.

Mocht jij goochelen interessant vinden en meer van dit soort tips, feitjes en achtergrondinformatie willen, blijf dan deze blog volgen. Ook is het aan te raden mijn Facebook-pagina te liken zodat je ook daar op de hoogte gehouden kunt worden.