Dutch Festival of Magic 2017Dutch Festival of Magic 2017

Donderdag 25 mei, vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei (Hemelvaartweekend) was het zover en vond in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp de Nederlandse Kampioenschappen Goochelen 2017 plaats tijdens het Dutch Festival of Magic 2017.

Naast het Nederlands Kampioenschap Goochelen vonden er vele andere activiteiten plaats waarin veel bekende Nederlandse maar ook buitenlandse goochelaars aan deelnamen. Zelf ben ik enkel naar de Galashow op vrijdagavond gegaan en wat ik daar te zien kreeg was uitmuntend en van zeer hoge kwaliteit te noemen. Ik zal je verderop er meer over vertellen.

Nationaal Kampioenschap Goochelen

Sinds 1951 wordt het nationaal kampioenschap door de Stichting Nederlandse Magische Unie (de NMU) gehouden. Alle deelnemers die meededen streden om de officiële titel Nederlands Kampioen Goochelen 2017. Een deskundige jury heeft uiteindelijk bepaald wie er in de prijzen zijn gevallen.

Voormalige kampioenen zijn onder meer Fred Kaps, Marcel Kalisvaart (Prince of Illusions, wereldkampioen Illusies), Rob & Emiel (o.a. bekend van De Nieuwe Uri Geller en het programma StreetMagic bij Zapp), Scott & Muriel (wereldkampioenen) en Hans Klok.

Winnaars Nationaal Kampioenschap Goochelen 2017

Tijdens het Dutch Festival of Magic zijn er verschillende wedstrijden gehouden met verschillende winnaars tot gevolg te weten;

Juniorencompetitie/ Hans Klok Trofee

Tijdens het Festival was er een juniorencompetitie, hierbij hebben jonge talenten gestreden hebben om de Hans Klok Trofee.

Uitslagen
1e prijs Hannah (16 jaar, Japan) (Winnares Hans Klok Trofee)
2e prijs Mick Vanhemel (België)
3e prijs Hannu Juntunen (Finland)

Algemene goochelkunst

1e prijs Tim Oelbrandt (België), tevens winnaar van de Grand Prix (meeste puntentotaal)
2e prijs Nataly Perova (Rusland)
3e prijs Duo Luko (Duitsland)

Manipulatie

1e prijs Niek Takens, tevens winnaar van de Henk Vermeyden wisselprijs (beste Nederlander)
2e prijs (niet uitgereikt)
3e prijs Sergi (Georgië)

Mentale magie (ook wel Mindf*ck genoemd)

1e prijs Peter en Ronald
2e prijs (niet uitgereikt)
3e prijs (niet uitgereikt)

Cartomagie

1e prijs (niet uitgereikt)
2e prijs Syb Faes van onze eigen goochelclub Gonga!
3e prijs (niet uitgereikt)

Dutch Festival of Magic 2017

Marc Woods en Syb Faes, beide leden van Gonga met hun verdiende prijs!

Micromagie

1e prijs Peter Pellikaan
2e prijs Jasper Jongejans
3e prijs (niet uitgereikt)

Parlour magic

1e prijs Peter en Ronald
2e prijs Marc Woods, tevens van onze eigen goochelclub Gonga
3e prijs Cartouche

Dutch Festival of Magic 2017

Marc Woods, samen met Sabine van Diemen en Jasper Oberon met zijn verdiende tweede plaats!

Goochelen voor Kinderen

1e prijs (gedeelde eerste plaats) Goochelaar Jan / Charly Crama
2e prijs (niet uitgereikt)
3e prijs Huub Kooijmans

Goochelen voor Kinderen (kinderjury)

Winnaar Grote (B)Ereprijs 2017: Magic John
Verenigingsprijs: Goochelclub NBG (Noord-Hollandse Bond van Goochelaars)

Roy en Justin, twee jonge talenten die hebben deelgenomen aan de categorie Illusies (geen prijs uitgereikt), hebben van de NMU-jury een ‘Oorkonde van Aanmoediging’ ontvangen.
En ook Syb Faes (jong talent, en 2e prijs Cartomagie) heeft in het kader van ‘innovatie’ van de NMU-jury een ‘Oorkonde van Aanmoediging’ gekregen.
Zij hebben hun talent getoond en geweldige prestaties geleverd. De jury heeft hen daarvoor met deze bijzondere Oorkondes beloond.

Vele winnaars en veel categorieën.

Zoals je wellicht ziet zijn er veel verschillende categorieën waar goochelaars in hebben meegedaan. Dit heeft ermee te maken dat er verschillende disciplines binnen het goochelen bestaan waar dan ook afzonderlijk om een titel gestreden kan worden. In sommige gevallen zie je terug dat er geen prijs is uitgereikt. Dit heeft er dan vaak mee te maken dat er geen andere deelnemers waren of het niveau van de overige deelnemers was (qua puntenaantal) niet voldoende om in aanmerking te komen voor een prijs. Zo blijft het eerlijk voor iedereen!

Galashow, vol met verrassingen

Zoals eerder aangegeven zou ik je nog een korte review geven van de galashow die ik op vrijdag heb gezien. En ik moet zeggen dat ik enorm onder de indruk was van de kwaliteit van de artiesten die het Dutch Festival of Magic in huis had gehaald.

Met een volle zaal vol goochelaars begon de avond ook erg goed. Veel bekende en en onbekende goochelaars waren aanwezig. Altijd leuk en goed om elkaar weer te zien en te spreken. Zeker als je beseft dat deze wereld niet heel erg groot is in Nederland.

Presentatie

De presentatie was in handen van Pepijn Gunneweg, ook wel bekend van Foute Vrienden, als acteur, presentator of zijn deelname aan de Ashton Brothers. Hij deed een erg komische act met een typetje wat de nodige hilariteit vanuit de zaal opleverde. Gedurende de avond deed hij nog enkele goocheltrucs die hij onlangs had geleerd en maakte indruk op de zaal.

Dion

Dion van Rijt stond er met zijn twee fantastische acts. Voor de pauze met zijn beroemde The White Magic Rabbit act waarin hij ballet, theater en magic met elkaar combineert tot een fantastisch verhaal waarin de jacht op een wortel je meeneemt langs diverse magische trucs die uitvergroot vertoond worden. Na de pauze zagen we Dion wederom terug met zijn nieuwste act en typetje, namelijk Mr Purpurs, een bijzondere act waarbij Mr Purours wakker wordt uit zijn muziekdoos en de meest fantastische dingen doet met verschillende doeken.

Hannah 

Hannah was al de winnares in de juniorencompetitie en stond dan ook als 16 jarige uit Japan op dit grote podium voor een zaal met andere goochelaars. Hannah liet zien wat je met volledige toewijding aan goochelen kunt presteren. Met een fantastische, artistieke en muzikale act laat zij zien dat goochelstokken op een manier gebruikt kunnen worden die je nergens ziet. Een act waarin dans, magic, zwevende goochelstokken en manipulatie gecombineerd worden tot een waar schouwspel.

Aaron Crow

De Belgische en altijd bijzondere Aaron Crow weet wat show is en hoe je een podium moet gebruiken. Hij stond vanavond dan ook met twee acts op het podium. Voor de pauze met een act waarin hij een toeschouwer uiteindelijk op een papieren zak met een scherp mes laat staan terwijl deze meerdere malen gehusseld zijn. Ware spanning dus!

In zijn tweede act, na de pauze, zagen we Aaron opnieuw terug. Wederom met een act van wereldklasse waarin hij een koppel (man en vrouw uit het publiek) een appel laten vasthouden waarin een ring zit. Vervolgens gaat hij met pijl en boog op een soort van ronddraaiend bord staan om vervolgens een pijl dwars door de appel op een bord achter het stel te schieten. En last but not least, het loopt goed af!

Pierric

Deze goochelaar uit Zwitserland liet ons wederom zien waarom hij in 2015 wereldkampioen goochelen is geworden. Wat een fantastische act, goed over nagedacht en erg humoristisch. Hij vertoonde ons zijn prijswinnende act die ik al eerder in Blackpool heb mogen aanschouwen, maar wat blijft het fantastisch om naar deze man te kijken.

Nigel Voets

Deze Nederlandse jongleur uit Schiedam liet zien wat hij kan doen. Met een act met voetballen die hij continue hoog wist te houden terwijl hij zich meerdere keren erg snel omkleedde was bijzonder om te zien.

Shin Lim

Deze wereldkampioen kaartgoochelen liet ons wederom zien waarom hij kampioen is geworden. Deze act zag ik nu voor de derde keer live en na ooit een lezing van te hebben mogen bijwonen waarin hij delen uit deze act uit heeft gelegd is het nog steeds gaaf om deze act te mogen zien.

Shin Lim is tevens een van de meest gevolgde goochelaars op social media ter wereld. En als je weet dat deze goochelaar pas 22 jaar oud is en heeft leren goochelen via Youtube kunnen we nog veel van hem verwachten.

Chang-Min Lee

Chang-Min Lee is bij de laatste internationale goochelwedstrijden (het FISM) 3e geworden in de categorie manipulatie. Hij is ontzettend snel met kaarten, vlinders en bloemen. Deze man uit Zuid-Korea liet ons versteld staan wat hij allemaal kan.

Magus Utopia

De grote afsluiter van het gala was Marcel Kalisvaart en zijn team als Magus Utopia met hun voorstelling Nightmares. Een werkelijk complete show met een verhaal dat klopt van A tot Z. Fantastische kostuums, een sterk verhaal, zeer goede choreografie en de meest fantastische illusies laten zien dat Nederland aan de top behoort in de wereld als het gaat om goochelen. Wauw wat was dit fantastisch om naar te mogen kijken.

Magic Care Bar MagicDutch Festival of Magic 2017

Afsluitend aan deze avond werd er nog in de bar van het theater een benefietavond gehouden ten behoeve van Magic Care, een stichting van goochelaars die voor kinderen, die door ziekte, handicap of door een vervelende thuissituaties in de problemen zijn gekomen, door middel van goochelen te ondersteunen.

Voor het kind is het aanleren van een goocheltruc het doel. Voor de goochelaars van Magic Care is het goochelen een middel om samen met de groepsleiding te werken aan de verbetering van de motorische- en/of de sociaal/emotionele ontwikkeling van de kinderen

In deze bar magic avond stonden er verschillende goochelaars met acts op te treden voor de bezoekers van de Gala show. Iedereen kon hen beoordelen met verschillende punten. Doel van deze avond was om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Magic Care. Mijn collega goochelaar van Gonga, Sven Bosch stond er met zijn act de Biergoochelaar.

De winnaar van deze avond was Henk Arnoldus die de gasten het meest wist te verbazen en verwonderen!

Conclusie, een zeer bijzondere avond

Kortom, ik heb met de Dutch Festival of Magic een fantastische avond mogen beleven met een zeer sterke line-up in de show, wederom weer bekenden mogen spreken en nieuwe mensen mogen ontmoeten binnen deze “bijzonder” magische wereld.