Zoals al eerder in mijn blogs te lezen was is een goochelaar de ideale aanvulling op je bedrijfsfeest  of bruiloft. Hij geeft niet alleen een leuke show, maar vermaakt ook de gasten. Daar komt bij dat het een stuk origineler is dan bijvoorbeeld alleen muziek van een band of DJ.

Hoeveel kost een goochelaar?

Hierdoor worden ik en andere goochelaars vaak geboekt voor zulke gelegenheden. Wel krijg ik vaak eerst de vraag ‘’wat moet een goochelaar kosten?’’. Heel logisch, want als je iemand inhuurt wil je natuurlijk wel weten wat de kosten zijn.

Vandaar dat ik in deze blog niet alleen een indicatie van de kosten geef, ik zal ook uitleggen waarom er soms verschil is in prijs.

Tijdsduur

De kosten van een goochelaar verschillen niet alleen per artiest maar ook per situatie. Wil je de goochelaar een paar uur huren of een hele avond? Er zit natuurlijk een groot verschil tussen die twee.

De meeste goochelaars hebben een soort van vaste show die zo’n beetje altijd even lang duurt. Ze kunnen deze vaak wel wat inkorten, maar het is lastig om de lengte geheel aan te passen op de wens van de klant. Als deze bijvoorbeeld 30 minuten duurt dan wordt het dus lastig om deze met 2 uur te verlengen.

Het is een ander verhaal als de goochelaar rondloopt en hier en daar wat mensen vermaakt. Dit kan in principe net zolang duren als dat de klant zou willen. Meestal stemt de goochelaar de tijd dan af met de klant, dit vaak afhankelijk van het aantal gasten dat vermaakt dient te worden. Doorgaans tot 40 gasten is een uur voldoende, maar heb je bijvoorbeeld meer dan 150 gasten dan kom je snel uit op zo’n drie uur aan vermaak.

Tijdstip

Naast de tijdsduur is ook het tijdstip van belang bij het berekenen van de prijs. Wil je een goochelaar op zaterdagmiddag of liever op dinsdagochtend? Ook hier kan er sprake van een prijsverschil zijn.

Er zijn namelijk goochelaars die liever in het weekend optreden, omdat ze door de week hun reguliere werk uitvoeren. Of juist op werkdagen, zodat ze in het weekend vrij kunnen zijn. In sommige gevallen willen ze wel buiten hun voorkeurstijd werken, maar rekenen ze daarvoor extra kosten.

Hetzelfde geldt voor feestdagen. Er zijn genoeg artiesten die (natuurlijk wel afhankelijk van de feestdag) ervoor openstaan om dan een show te geven, maar wel tegen een meerprijs.

Mijn kosten zijn ten alle tijden gelijk en maakt het dus niet uit wanneer ik voor je kom optreden.

Benodigde materialen

Een goede goochelaar regelt zijn of haar eigen attributen. In de meeste gevallen zitten daar weinig extra kosten aan verbonden. Natuurlijk is er bij het bepalen van de prijs wel rekening gehouden met het materiaal, maar er komen meestal geen onverwachte extra kosten bij.

Een goochelaar verbruikt altijd materialen zoals kaarten, touwen, balletjes en andere attributen die vaak per optreden vervangen worden.

Mocht een goochelaar vanwege een bepaalde truc of wens ervoor kiezen om de prijs te verhogen, dan wordt je hiervan als het goed is van tevoren op de hoogte gebracht.

Reiskosten

Ook maakt het uit hoever de reisafstand is. Woont de goochelaar in de buurt of aan de andere kant van het land? In het tweede geval zal hij of zij ongetwijfeld reiskosten bij de prijs optellen. Deze kan hierdoor soms flink oplopen.

Alhoewel dit misschien vervelend klinkt, is het eigenlijk wel terecht. Als een artiest namelijk 3 uur moet rijden dan kost dat naast benzine ook veel tijd. Hierdoor maakt de goochelaar kosten. Het is vanzelfsprekend dat de artiest graag heeft dat hij of zij deze investering terugkrijgt. Mijn tarieven zijn echter allemaal inclusief reiskosten, zodat je geen onverwachte verassingen zult krijgen.

goochelaar kosten

Professionaliteit

Een ander aspect dat meetelt is de professionaliteit van de goochelaar. Wil je een ervaren artiest of ben je ook tevreden met iemand die net begonnen is? Alhoewel beide leuk kunnen zijn, verschillen de kosten vaak aanzienlijk. Een amateur wil misschien al voor 100 euro komen optreden, terwijl een professional soms wel meer dan vijf keer zoveel vraagt.

Ondanks het voordelige tarief zou ik het niet aanraden om een beginnende goochelaar in te huren. Althans, niet voor serieuze gelegenheden zoals een bedrijfsfeest of bruiloft. De kans is namelijk aanwezig dat dit niet goed zal uitpakken.

Professionele goochelaars weten wat ze doen, hebben goed materiaal en kunnen met verschillende soorten publiek uit de voeten. Beginnende goochelartiesten zijn daarentegen nog aan het experimenteren. Alhoewel daar niets mis mee is (iedereen moet tenslotte ergens beginnen) is er een kans dat ze een slechte prestatie zullen neerzetten. Bijvoorbeeld omdat ze alleen nog maar ervaring hebben met optredens voor vrienden en familie en eigenlijk niet kunnen goochelen voor een vreemd publiek.

Het is tevens gewenst dat een goochelaar het publiek ook buiten de show om kan vermaken. Goede goochelartiesten zijn namelijk ware entertainers. Deze vaardigheid ontbreekt echter vaak bij beginners, aangezien zij zich vaak puur op het goochelen focussen. En nogmaals, hier is niets mis mee. Ik zou het alleen niet aanraden voor een grootschalig evenement. Bij kleinigheden zoals een kinderfeestje zou het misschien wel een goede optie zijn.

Meer informatie over wat voor soort goochelaar een goede toevoeging is aan je bedrijfsfeest of bruiloft lees je in deze blog

Een professional vraagt echter al snel 350 euro of meer, maar dan heb je ook wat. Ze nemen eigen materiaal mee, hebben veel interactie met de gasten en kunnen meerdere soorten shows geven. In verhouding met een band of DJ is dit dus eigenlijk helemaal niet zo duur. De prijs kan natuurlijk altijd nog oplopen, maar het is aan te raden rekening te houden met een starttarief tussen de 350 en 500 euro. Wil je graag nog meer lezen over de verschillende niveaus van goochelaars? Kijk dan hier .

Goochelaar kosten

Hopelijk heb je nu een goed inzicht gekregen in de kosten van een goochelaar. De prijs kan erg verschillen, maar als deze te laag is heb je vaak te maken met een beginnende artiest. Deze zijn leuk voor een kleinschalig feestje maar niet zo geschikt voor wanneer je een grote groep mensen zou willen vermaken. Mocht je nog vragen hebben, stuur mij gerust even een mailtje.

Mijn tarieven

Heb je vrijblijvende interesse om mij als goochelaar in te huren? Dan heb ik een handig overzicht voor je.
Deze kun je hier downloaden.