Mocht jij nog een leuke artiest zoeken voor je feestje of evenement, overweeg dan eens een illusionist. Dit is niet alleen origineel, maar ook nog eens erg indrukwekkend.

De verschillen tussen een illusionist en een goochelaar

Moet ik een goochelaar of illusionist inhuren? En wat is nou eigenlijk het verschil? Het lastige is dat het verschil eigenlijk niet altijd duidelijk is. Men spreekt over het algemeen van een illusionist wanneer deze grootse trucs uitvoert. Denk aan indrukwekkende shows met water, dames en grote kisten.

Een goochelaar is daarentegen wat kleinschaliger. Hij of zij werkt eerder met kaarten of andere voorwerpen zoals balletjes.
Toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Dus in principe kun je beter naar de artiest zelf kijken dan welk labeltje eraan hangt.
Wil je een illusionist(of goochelaar) willen inhuren, dan heb ik 7 tips om een zo goed mogelijke keuze te maken.

Illusionist inhuren

 

1. Kijk naar je budget

Voordat je begint met het kijken voor een bepaalde dienst is het handig om te weten wat ongeveer je budget is. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar geldt natuurlijk ook voor wanneer je een illusionist wilt inhuren.

De prijs kan namelijk nogal verschillen. Met name tussen een hobbyist en professional. In principe zijn beide opties prima, al hebben hobbyisten vaak niet altijd voldoende ervaring. Daarnaast zijn professionele artiesten natuurlijk bekwamer en vooral veelzijdiger. Meer hierover lees je in deze blog.

Ondanks dat sommige amateurs nog best goed zijn loop je daarbij wel de kans dat ze een minder kwalitatieve show neerzetten. Bij professionals hoef je jezelf daar eigenlijk nooit druk om te maken.

2. Maak een inschatting van je publiek

Zoals we in deze blog over een bedrijfsfeest organiseren al aangaven moet je altijd rekening houden met je doelgroep. Bij iedere leeftijdscategorie past namelijk een ander soort feestje of activiteit. Ook de persoonlijkheden van de aanwezigen spelen hierin mee.
Bij een illusionist is dit wat minder aan de orde. Dit omdat goocheltrucs eigenlijk voor jong en oud zijn en er voor ieder gast wel wat bij zit.
Toch zijn er artiesten die het bij de ene doelgroep beter zullen doen dan de andere. Ze werken bijvoorbeeld liever met bruiloftsgasten dan met een zakelijk publiek. Of juist andersom.

Voordat je een artiest boekt is het daarom wel fijn om te weten waarin hij of zij gespecialiseerd is. Ikzelf kan eigenlijk zo’n beetje met iedere doelgroep overweg, maar sommige artiesten hebben een bepaalde voorkeur. Probeer daar dan rekening mee te houden. Dit zal uiteindelijk een stuk prettiger zijn, zowel voor jou als de betreffende illusionist.

3. Kijk naar de afstand

Er zijn illusionisten welke alleen in een bepaalde regio actief zijn. Hierdoor is het misschien lastig om ze naar jouw stad of dorp te kunnen krijgen.

In andere gevallen worden er extra reiskosten gerekend. Dit betekent dat hoe verder hij of zij van jou af woont, hoe duurder het is om deze artiest te laten komen. Het kan soms oplopen tot tientallen euro’s.

Ondanks deze extra kosten zou het zomaar kunnen dat het toch de moeite waard is om de betreffende illusionist in te huren. Zorg er alleen voor dat je van tevoren op de hoogte bent van de eventuele hogere prijs.

4. Probeer alvast een indruk te krijgen

Wil je een illusionist inhuren? Dan is er één factor die sowieso veel invloed zal hebben op wie je kiest, al heb je het misschien zelf niet door. Ik heb het hier over de indruk die je krijgt als je de betreffende website bezoekt. Krijg je er een goed gevoel door? Dan zal je eerder geneigd zijn om te boeken.

Toch kan het zo zijn dat je eigenlijk nog niet echt een beeld kan vormen bij een bepaalde illusionist. Hierdoor is het lastig om te bepalen of deze wel of niet geschikt voor jouw event zal zijn.

In dat geval kun je eens proberen om wat foto’s of video’s van de illusionist te bekijken. Hierdoor krijg je al snel een goed beeld van hoe de optredens eruit zullen zien. Heeft deze geen video’s? Dan wordt het toch een stuk lastiger om een indruk te krijgen.

Dit betekent natuurlijk niet dat alle illusionisten welke geen uitgebreide foto’s of video’s op hun website hebben meteen slecht zijn. Toch is het wel handig als je alvast een voorproefje kunt zien.

5. Bepaal welke type show je zou willen

Veel illusionisten bieden verschillende soorten optredens aan. Bijvoorbeeld een korte voorstelling of een avondvullend programma.
Bedenk wat jij wilt en neem dat mee in je besluit. Weet je echter nog niet precies wat je wilt? Bekijk dan meerdere sites om informatie te krijgen.

6. Kijk naar het ‘’keurmerk’’

Veel producten of diensten maken tegenwoordig gebruik van een soort ‘’keurmerk’’ dat een garantie kan geven voor goede kwaliteit. Ook in de wereld van illusionisten is er zoiets.

Artiesten kunnen namelijk lid zijn van een bepaalde vereniging voor illusionisten en goochelaars. Wanneer ze hiervoor zijn toegelaten betekent dit dat ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Je wordt namelijk niet zomaar lid van zo’n organisatie.

Onlangs ben ik bijvoorbeeld lid geworden van Dutch Magic, een Nederlands agentschap voor goochelaars waarvan vele grote Nederlandse goochelaars en illusionisten lid van zijn. Hier ben ik dan ook erg trots op.

Naast dat het voor mij leuk is kunnen mensen ook zien dat ik bepaalde kwaliteit lever. Dat vindt niet alleen ikzelf, maar dus ook de mensen achter die organisatie. Wanneer een artiest lid is van zo’n vereniging of agentschap, dan is dat dus een goed teken.

7. Lees de recensies

Een andere manier om een goede indruk van een bepaalde artiest te krijgen is door recensies te lezen van mensen die de illusionist al hebben zien optreden. In de meeste gevallen zijn deze op de site te vinden.

Je kunt hieruit niet alleen opmaken of een bepaalde artiest goed is, maar soms ook wat voor stijl deze hanteert. Of bij wat voor publiek deze zal passen.

Natuurlijk worden er zelden negatieve recensies geplaatst door de illusionist zelf, maar toch kun je vaak wat opmaken uit de dingen die er geschreven worden.

Wanneer er weinig recensies zijn is de kans groot dat de artiest nog niet zoveel heeft opgetreden. Of deze is gewoon niet zo goed. In beide gevallen is de kans klein dat hij of zij een goede show zal neerzetten.

Wil jij binnenkort een illusionist inhuren? Dan zou ik je aanraden om eens kritisch te kijken naar wat je nou precies wilt. Daar zijn de bovenstaande tips natuurlijk ideaal voor. Ik kan je overigens garanderen dat ik een goede keuze zal zijn, maar dat is geheel aan jou.