De jaarlijkse kerstborrel is weer in zicht. Alhoewel het waarschijnlijk nog een kleine 2 maanden zal duren voordat het zover is, kan ik aanraden om alvast wat na te denken over de voorbereidingen. Beter te vroeg dan te laat, toch?

Ondanks dat een kerstborrel organiseren voor vele als een soort verplichting wordt gezien blijken de meeste mensen zo’n evenement altijd wel gezellig te vinden. Dit omdat het toch een soort ‘’afsluiter’’ is voor een jaar hard werken. Vandaar dat het kan bijdragen aan de onderlinge sfeer op de werkvloer.

Hoe dan ook, een kerstborrel hoort er voor vele mensen nou eenmaal bij. Ik begrijp dat jij er als de organisator misschien een beetje tegenop ziet, maar met de juiste voorbereidingen hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn.

De vraag is alleen, wat ga je doen? Je kunt natuurlijk alleen voor wat drank en hapjes zorgen, maar het zou leuker zijn wanneer er ook een vorm van entertainment aanwezig is. Wat dacht je van een goochelaar?

Kerstborrel organiseren? Overweeg een goochelaar!

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn goochelaars meer dan alleen podiumartiesten die enkel grootse stunts uitvoeren. Goochelartiesten kunnen namelijk ook inzet worden voor andere dingen. Denk hierbij aan bedrijfsfeesten, beurzen of een bruiloft. Daarnaast behoort een kerstborrel vaak ook tot de mogelijkheden.

Een goochelaar kan ook hier de gasten vermaken met allerlei trucs. Hij of zij kan een show voor de hele groep geven, maar ook rondlopen en steeds bij groepjes mensen aanhaken.

In het tweede geval noemen we dat rondlopend entertainment. De artiest loopt namelijk zelfstandig rond en kijkt steeds waar hij of zij kan aanhaken. Als er bijvoorbeeld een groepje mensen staat dat zich lijkt te vervelen, dan komt de goochelaar zichzelf introduceren en maakt een praatje.

Wanneer deze het gevoel krijgt dat men wel openstaat voor wat goocheltrucs dan voert hij of zij er een paar uit. In de meeste gevallen voegen zich er vervolgens steeds meer mensen bij het gezelschap om zo ook enkele trucs te kunnen aanschouwen. Mocht de artiest in kwestie het gevoel hebben dat men het wel gezien heeft, dan gaat hij op zoek naar nieuw publiek.

Het voordeel hiervan is dat er wel entertainment is, maar er alleen mensen bij worden betrokken die ervoor openstaan. Want ondanks dat goochelen voor iedereen leuk is zijn er op feestjes natuurlijk ook mensen die liever eerst het gesprek dat ze aan het voeren zijn afmaken. Een goede goochelaar heeft genoeg mensenkennis om dit te signaleren en laat deze personen dan ook hun eigen gang gaan.

Gezellige gangmakers

Een goochelaar is dus erg veelzijdig. Naast de trucs zijn de meeste goochelartiesten ook in staat om gewoon gezellig een praatje te maken met de gasten. Dit maakt van goochelaars niet alleen meesters in allerlei ingewikkelde trucs, maar ook gezellige gangmakers.

Tijdsduur

Ik krijg vaak vragen in de trant van ‘’ik wil graag een goochelaar inhuren, maar voor hoelang moet ik hem of haar boeken?’’.

Deze vraag is echter lastig te beantwoorden omdat iedereen andere voorkeuren heeft. Wil je een avondvullend programma of is een uurtje goocheltrucs ook al voldoende?

Als je de gasten wilt verrassen met een leuke show dan is show van 30 minuten tot een 1 uur vaak voldoende.

Wanneer je echter gebruik wilt maken van rondlopend entertainment (een artiest die zelfstandig rondloopt om mensen te vermaken), dan is het beter om de betreffende artiest twee tot drie uur te laten komen. Dit omdat hij of zij zo alle tijd heeft om meerdere gasten aan te spreken.

Locatie

Tevens komen er veel vragen binnen omtrent wat de beste locatie is om een kerstborrel te houden. Hier kan ik als goochelaar echter lastig uitspraken over doen. Het gaat erom wat jouw voorkeuren zijn en hoeveel budget je hebt. Ik pas me namelijk wel aan op de omgeving waar de kerstborrel is en waarschijnlijk denken veel andere goochelaars daar ook zo over.

Doelgroep

Men vraagt ook weleens voor wat voor publiek een goochelaar geschikt is. In mijn ogen kan een goochelaar vrijwel overal neergezet worden. Of het publiek nou jong of oud is, ze zullen altijd onder de indruk zijn van de trucs. Al doe ikzelf geen aparte shows voor jonge kinderen, maar de kans is klein dat die tot jouw doelgroep behoren als het om een kerstborrel gaat.

Prijs

Zoals met zo’n beetje alles zijn er ook goochelartiesten voor ieder budget. Je zult bijvoorbeeld wel een beginnende goochelaar kunnen vinden die voor 100 euro zou willen komen.

Het is dan echter nog maar de vraag of deze goed met je gasten overweg gaat kunnen. Veel beginners zijn misschien wel in staat om wat trucs uit te voeren, maar een echte artiest hoort daarnaast ook het publiek aan te kunnen spreken. Als dit niet het geval is zal de show namelijk voor veel mensen een stuk minder goed overkomen.

Een professionele goochelartiest vraagt al snel zo’n 375 euro, maar dan heb je ook wat. Daarnaast is het vergeleken met een band of zanger eigenlijk helemaal niet zo duur. Gezien het feit dat een goochelaar zijn of haar eigen materiaal meeneemt scheelt het ook nog eens veel voorbereiding. Een goochelaar boeken heeft dus vrijwel alleen maar voordelen.

In sommige gevallen is er ook sprake van reiskosten, maar bij mij zitten die bijvoorbeeld al in de prijs inbegrepen. Dit soort dingen komen echter vaak al naar voren tijdens de voorbereidingen. De enige verassing waar je met te maken krijgt is die van de spectaculaire trucs welke de goochelaar aan jou en je gasten zal laten zien.

Bedankt voor het lezen van deze blog! Meer van dit soort tips zijn onder andere te vinden in mijn blogs over bedrijfsfeesten, bruiloften, of de goochelworkshop. Mocht je echt een liefhebber zijn dan kan ik ook mijn goochelgids aanraden. Deze wordt regelmatig weer eens aangevuld en is hier te vinden.

Dave op jouw kerstborrel?

Mocht je na het bekijken van deze blog interesse hebben in een goochelaar op je kerstborrel, dan kun je overwegen om eens contact met mij op te nemen. Ik heb namelijk vele succesvolle shows op mijn naam staan en ben tevens te gast geweest op verschillende evenementen. (Meer hierover lees je overigens in mijn blogs)