Alhoewel goochelen een leuke kunst is, weten veel mensen echter niet wat het nou precies inhoudt. Met name mensen die nog nooit een goochelshow of workshop hebben meegemaakt. Ze hebben het vast weleens op televisie gezien, maar kunnen zich er nauwelijks een voorstelling bij maken.

Wil je een keer een goochelaar inhuren? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat ze nou eigenlijk doen? Dan is deze blog ideaal voor jou. Hierin zal ik namelijk uitleggen hoe goochelshows er over het algemeen uitzien.

Althans, ik zal ingaan op de 5 meest voorkomende varianten voor goocheloptredens. Met deze informatie weet je al voor een groot deel wat goochelaars doen.

  1. Tafelgoochelen

Tafelgoochelen is zover ik weet een van de meest geboekte acts. Ik word er in ieder geval erg vaak voor gevraagd. Het is een populaire variant van goochelen die tevens ook erg laagdrempelig is.

De naam ‘’tafelgoochelen’’ komt van het feit dat deze kunst vaak aan een tafel uitgevoerd wordt. In de meeste gevallen loopt de goochelartiest rond en gaat van tafel naar tafel. Daar doet hij of zij steeds een paar trucs om de gasten te vermaken. Dit is een vrij eenvoudige maar toch effectieve manier om de aanwezigen een leuke avond te bezorgen.

Mensen die een tafelgoochelaar inhuren kunnen met name kaarttrucjes verwachten. De gasten zitten er dicht bovenop, maar hebben desondanks totaal geen idee van hoe de trucs werken. Dat maakt tafelgoochelen zo uniek.

  1. Beursgoochelaar

Een wat minder bekende variant is beursgoochelen. Althans, voor mensen die nooit op een dergelijke beurs geweest zijn natuurlijk. Bezoekers die het al wel kennen zullen waarschijnlijk vol enthousiasme erover vertellen.

Een beursgoochelaar staat bij je stand en doet daar enkele trucjes. Hierdoor trekt hij de aandacht van de bezoekers, welke daardoor automatisch naar je stand zullen komen. Jij kunt als standhouder vervolgens makkelijk een gesprek met ze aangaan. In sommige gevallen kan de goochelartiest dit zelf ook doen, mits hij of zij over voldoende charisma bezit.

Beursgoochelen is absoluut een mooie kunst, maar vanzelfsprekend niet zo geschikt voor particulieren. Toch kan een beursgoochelaar huren ook voor zaken als congressen, netwerkborrels en andere bedrijfsevenementen. Er zijn dus meer mogelijkheden dan je misschien denkt!

  1. Podiumshow

De bekendste manier van goochelen is vermoedelijk nog wel de podiumshow. Zoals de naam al zegt doet de artiest hier zijn of haar show vanaf een podium. Deze manier van goochelen is zeer bekend en in tegenstelling tot beursgoochelen wel voor iedereen geschikt.

Dave van Gulik goochelaars

Niet alle goochelaars voelen zich comfortabel op het podium. Er zijn ook sommige goochelartiesten welke liever aan een tafel staan (zie tafelgoochelen).

  1. Workshop Goochelen

In een goochelworkshop leer je zelf hoe je enkele goocheltrucs kunt uitvoeren. Dit alles echter wel in een leuke en gezellige omgeving, vaak met je eigen collega’s of vrienden om je heen.

Deze variant is niet alleen erg leuk, maar ook interactief. Naast kijken kun je hier dus ook zelf meedoen. Je komt erachter hoe het is om zelf te goochelen en leert enkele trucjes die je misschien achteraf zelfs aan vrienden kunt laten zien.

Het is daarnaast gewoon erg gezellig om te doen, dus zeker een aanrader voor als je nog ooit een origineel bedrijfsuitje zoekt.

  1. Goochelen op maat

Naast de eerdergenoemde shows is er ook nog goochelen op maat. Dit houdt in dat de goochelaars een speciale show samenstellen, afgestemd op jouw wensen. Je gaat dan samen met de goochelaar of illusionist in gesprek en bedenkt wat leuks. Naast dat de betreffende artiest actief met je mee zal denken wordt eigen inbreng zeer gewaardeerd. Hier zullen zeker leuker dingen kunnen uitkomen!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn goochelaars zeer veelzijdig en is er van alles mogelijk. Of je nou een bruiloft organiseert of iemand nodig hebt die potentiële klanten aantrekt op de beurs, het kan met een goochelaar.

We begrijpen echter wel dat het wat lastig kan zijn om een keuze te maken uit de bovenstaande mogelijkheden. Natuurlijk valt de optie beurs goochelaar voor de meeste mensen af, maar dan blijven er nog een aantal dingen over. Stuur daarom gerust een mail als je er niet uitkomt. Ik sta altijd klaar om je te adviseren, zelfs al je geen show van mij gaat boeken.

Waar moet ik op letten als ik bij het goochelshow boeken?

Wil jij een goochelaar huren? Dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Alhoewel ik hierover al wat uitgebreide blogs heb geschreven, volgt hieronder een korte uitleg:

Kies iemand met ervaring

Ik roep het vaker. Ervaren goochelartiesten geven niet alleen betere shows, ze hebben vaak ook sterkere sociale vaardigheden ontwikkeld. Deze kunnen ze inzetten om bijvoorbeeld voor of na de show een praatje met het publiek te maken. Dit klinkt misschien vreemd, maar het zal zeker bijdragen aan de sfeer.

Beginnende goochelaars kunnen natuurlijk ook goed zijn, maar daarbij heb je nou eenmaal minder zekerheid. Mocht je echter een heel laag budget hebben en gewoon iemand willen voor op een familiefeestje dan is een onervaren artiest wellicht toch een optie.

Bekijk beeldmateriaal van de artiest

In sommige gevallen hebben goochelaars foto’s en video’s van hun shows online staan. Mocht dat zo zijn, dan is het aan te raden deze eens te bekijken. Je kunt zo namelijk al een indruk van hem of haar krijgen. Als er echter geen beeldmateriaal op de site staat dan kun je er altijd nog per mail om vragen.

Het zou echter nog beter zijn om een van zijn of haar shows live bij te wonen, maar dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Ben je wel in de gelegenheid dat zou ik dit zeker doen.

Lees de recensies

Naast beeldmateriaal is het ook aan te raden om recensies te lezen. Niet alleen om te zien ”hoe goed de betreffende goochelaar wel niet is”, maar ook om een indruk te krijgen van zijn of haar stijl.

Stuur alvast een mail

Het is aan te raden alvast het eerste contact te leggen. Je kunt altijd vrijblijvend vragen stellen en om informatie vragen. Mocht je hierop geen of een oppervlakkige reactie krijgen dan weet je vaak al genoeg.

Dit waren wat mij betreft de meest belangrijke punten om op te letten bij het inhuren van een goochelaar. Heb je nog vragen, stuur dan zeker een mail.