Wat moet een tafelgoochelaar kosten? Dit is zomaar een van de vragen welke ik maandelijks krijg. Vandaar dat ik heb besloten om er eens een uitgebreide blog over te schrijven.

Toch wil ik allereerst beginnen met uitleggen wat een tafelgoochelaar is, zodat jullie daar een helder beeld bij hebben.

Wat is een tafelgoochelaar?

In het kort gezegd is een tafelgoochelaar iemand die aan tafelgoochelen doet, maar dat is natuurlijk een ietwat flauwe uitleg. Vandaar dat ik ook zal uitleggen wat tafelgoochelen nou eigenlijk is.

Tafelgoochelen is het uitvoeren van kleinschalige goocheltrucs die zich ervoor lenen om aan een tafel uitgevoerd te worden. Dergelijke trucs kunnen op het terras worden getoond, maar ook aan de bar. Vandaar ook het woord ”tafel”. Al kunnen sommige trucs echter ook zonder tafel ten uitvoering worden gebracht.

Het leuke aan tafelgoochelen is dat het erg laagdrempelig is en weinig voorbereiding met zich meebrengt. Ook is er niet perse een podium voor nodig. Sterker nog, dit zou juist afdoen aan het intieme aspect van deze goochelvorm. Want het leuke is toch dat de goochelaar recht voor je neus zijn of haar trucs uitvoert?

Een tafelgoochelaar kan in principe overal neergezet worden, maar is met name leuk op een bruiloft of bedrijfsfeest. Dit omdat de artiest hier tussen het publiek door kan lopen om hier en daar een truc te laten zien. Dit zonder zich op te dringen of alle aandacht op te eisen. Tafelgoochelen is daarnaast ook zeer geschikt voor een beurs.

Tafelgoochelen leren

Heb je zelf de ambitie om te beginnen met goochelen? Dan is tafelgoochelen een goede variant om mee te beginnen. Koop een simpele set met goochelspullen en begin te oefenen. Meer tips omtrent tafelgoochelen leren en goochelaar worden in het algemeen zijn hier te vinden.

Tafelgoochelaar kosten

Als het goed is weet je nu wat een tafelgoochelaar doet en dat het een hele leuke aanvulling op je feest of evenement kan zijn. Daarnaast is het ook nog eens vrij betaalbaar. Hoe duur het precies is? Dat ligt natuurlijk aan je wensen en de persoon.

Al snap ik dat je graag een indicatie hebt. In de meeste gevallen ligt dit tussen de 350 en 500 euro, maar dit is natuurlijk een erg ruwe schatting. Ikzelf ben vanaf 425 euro te boeken als het om tafelgoochelen gaat.

Tafelgoochelaar kosten

Bij het inhuren van een goochelartiest dient men echter met de volgende dingen rekening te houden:

1: Het aantal uren

Een goochelaar die een uurtje komt is natuurlijk niet zo duur als iemand welke de hele avond aan het optreden is. Dus vandaar dat de prijs samenhangt met hoelang je de betreffende artiest wilt hebben. In de meeste gevallen geldt, hoe langer, hoe duurder maar sommige artiesten geven bij een bepaald aantal uren korting op hun tarief. Daarnaast zijn er mensen die niet per uur maar alleen per voorstelling te boeken zijn.

2. Ervaring

Een ervaren goochelaar is meestal duurder dan iemand die net begint. De reden hiervoor is vrij logisch, er is namelijk meer vraag naar artiesten die al veel vaker opgetreden hebben. Toch zijn er ook mensen welke juist een voorkeur hebben aan beginnende artiesten. Dit omdat ze denken dat deze enthousiaster zijn.

Alhoewel dit in sommige beroepen inderdaad zo is, kan ik beamen dat de ervaren goochelaars die ik ken (inclusief ikzelf) nog steeds erg enthousiast zijn. Daarnaast zijn we over het algemeen ook beter ingespeeld op het publiek.

3. Reisafstand

Het komt vaak voor dat de door jouw gewenste goochelartiest niet in jouw buurt woont. Of in ieder geval niet in de buurt van waar je hem of haar zou willen laten optreden. Dit is echter niet zo erg, aangezien de meeste goochelaars graag een stukje voor je reizen. Ze rekenen alleen vaak wel reiskosten.

Natuurlijk kun je ook voor een wat meer lokale goochelartiest kiezen, maar die past dan misschien weer wat minder bij je voorkeuren. Een goede goochelaar is de reisafstand daarom zeker waard! Er zijn trouwens ook goochelaar waarbij de reiskosten al in het tarief inbegrepen zitten, zoals ikzelf.

4. Het aantal personen

In sommige gevallen houdt de goochelaar ook rekening met hoeveel gasten er aanwezig zullen zijn. Dit in de zin van dat het optreden daardoor duurder kan worden. Een optreden voor 100 gasten is dan duurder dan een show voor slechts 20 mensen.

Zoals je kunt lezen hangt een tafelgoochelaar prijs altijd van meerdere factoren af. Zorg er daarom voor dat je goed blijft communiceren met de betreffende artiest. Al zal hij of zij vaak zelf duidelijk aangeven wat de kosten nou eigenlijk zijn. Daarnaast kan 50 euro extra investeren er zomaar voor zorgen dat de show een stuk leuker is. Al moet het natuurlijk wel binnen jouw budget passen, maar dat spreekt voor zich.

Goochelaar inhuren?

Mocht je serieuze interesse hebben in het boeken van een goochelaar dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hierover kun je meer lezen in de volgende blogs:

Een lijstje met vooroordelen die er rond goochelaars hangen.

Informatie over de workshops goochelen welke ik geef, inclusief enkele goede redenen om deze zelf eens bij te wonen

Een blog waarin ik enkele (potentiële) vragen beantwoord omtrent goochelen op een bedrijfsfeest.

De redenen waarom een bruiloft leuker kan worden door een goochelaar in te huren.

Een handig overzicht van stappen die ik zou aanraden om te doorlopen als je een goochelaar wilt inhuren.

Ook heb ik een uitgebreide goochelgids geschreven, met daarin alles wat je moet weten omtrent goochelen. Je kunt deze hier lezen.

Ik hoop dat jullie nu weten wat tafelgoochelen is en wat het ongeveer kost om zo’n show te boeken. Ik kan het in ieder geval sterk aanraden, maar hetzelfde geldt voor een workshop goochelen. Wat voor show bij jou en je publiek past is echter nog maar de vraag. Kijk gerust een rond en stuur bij vragen altijd even een vrijblijvende mail.